• 瀏覽: 1,584
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
+7
超麻煩!

拆殼後,鍵盤後面呢 D 一粒粒要鏟曬佢!

差不多成百粒

最快方法係用呢種剪鉗:

拆完呢個樣:

當然,要淘寶買定同型號鍵盤,通常一隻型號鍵盤,適用於同牌子多款不同型號手提電腦:

good job

引用:
原帖由 salondelouis 於 2024-7-9 12:51 發表

good job
希望整到,慳好多

引用:
原帖由 lhcdims 於 2024-7-9 12:17 發表

超麻煩!

拆殼後,鍵盤後面呢 D 一粒粒要鏟曬佢!
你部nb都幾麻煩,以往換果d nb吾洗咁煩...

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2024-7-9 12:56 發表

可能隻隻牌子唔同,不過 acer 應該係呢種方法

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2024-7-9 12:56 發表

A義r 牌係最衰 
美國大牌子果堆爽快好多, 幾粒鑼絲就攪掂

引用:
原帖由 朱投炳 於 2024-7-9 13:23 發表

A義r 牌係最衰 
美國大牌子果堆爽快好多, 幾粒鑼絲就攪掂
係咯...
鬆開底盤有kb symbol嘅羅C,再鬆開kb位置筍位已經起到kb出來

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2024-7-9 13:27 發表

係咯...
鬆開底盤有kb symbol嘅羅C,再鬆開kb位置筍位已經起到kb出來
所以我永遠推薦使用 大牌商務系列機, 例如 Thinkpad/Elitebook 等
D 家用機/非大牌子既設計本身係想你有問題直接買部新, 而唔係整番 , service-ability 極低
大牌商務機唔止service 較易, 搵parts 亦較易。

引用:
原帖由 朱投炳 於 2024-7-9 14:14 發表

所以我永遠推薦使用 大牌商務系列機, 例如 Thinkpad/Elitebook 等
D 家用機/非大牌子既設計本身係想你有問題直接買部新, 而唔係整番 , service-ability 極低
大牌商務機唔止service 較易, 搵parts 亦較易。
近10年買機都係京東買,貪佢有5年包人工零件保養,呢部過左5年,就試下自己玩 diy,諗住整唔到就丟左佢

大陸機一樣有商務系列型號賣嫁
最多就係聯想 Thinkpad / Thinkbook

重點唔係邊度買, 而係要揀型號

引用:
原帖由 朱投炳 於 2024-7-9 15:30 發表

大陸機一樣有商務系列型號賣嫁
最多就係聯想 Thinkpad / Thinkbook

重點唔係邊度買, 而係要揀型號
其他地方買(例如淘寶/天貓)冇咁耐保養吧?

鍵盤翻頁
左右