• 瀏覽: 1,410
  • 回覆: 6
如題,
中文window 10
現在情況是可以進入window 平台, 可以睇片(不是上網), 是用外置dvd機.
但是一click 入google chorme上網, 就立即彈出中毒的訊息,
請問可以點樣解救.


我有用舊的試用板防毒軟件scan ,可以scan 出有病毒,但我的軟件沒有殺毒功能.


請問有沒有可以scan 病毒和殺毒的軟件(免費的)提供
下載


另外請問window 10 內置的window defender 有殺毒功能嗎?


謝謝各位師兄解答和幫忙.



如果淨係入google chrome先有事
1. uninstall google chrome
2. 去返官方網站下載 https://www.google.com/chrome/




因為本身windows內置嘅defender都唔差嘅. 唔係可以試下呢啲免費防毒軟件 Avria, Bitdefender, Malwarebytes



唔知道你指既"中毒"訊息點寫
但依D情況個人唔認為只影響chrome 一隻程式咁少,只刪除及重裝chrome相信不可能完全解決問題。
如果browser 用到(唔一定要用chrome,可以用edge)上到網,可以search "free online virus scan", 就會有多個如此功能既網站提供到,例如:Trend Housecall, ESet, F-Secure 等,可以直接執行去同你部機掃毒。做完可以再裝埋malwarebytes 去掃 malware。再下載你自己揀既防毒軟件安裝去保護。
但最好就係做定準備,先備份重要機上個人資料,以防覺得唔對路時,可以狠心剷底洗哂部機所有野並重裝過哂系統及其他軟件。



明白了,我會試試,
多謝兩位師兄解答.



[隱藏]
搵女朋友 啜返D毒出黎


中毒的訊息講咩?


首先多謝各位師兄回答,
特別是朱師兄,用了你的方法, 問題降救了.


解決方法步驟如下,
1.unstall google chrome.
2.用另一部電腦下載malwarebytes and google chrome.
3.install malwarebytes.
4. run malwarebytes.
5.scan 出有viruus and 移除virus.
6.install google chrome.


這樣就ok了.


唔該晒朱師兄.