• 瀏覽: 4,213
  • 回覆: 30
+2
如題。我的問題是: 不能連線到網際網路。我已打好正確的使用者名稱和密碼,但係都只係叫我重撥。電視機圖示有一個交叉。

p.s. 我已跟足步驟
https://www.hkt.com/customer-services/consumer-support/netvigator?locale=zh

附件

xp_step14.jpg(30.67 KB)

引用:
原帖由 仙劍奇俠伝六 於 2024-6-21 14:33 發表

如題。我的問題是: 不能連線到網際網路。我已打好正確的使用者名稱和密碼,但係都只係叫我重撥。電視機圖示有一個交叉。

p.s. 我已跟足步驟
https://www.hkt.com/customer-services/consumer-support/netvigator?locale=zh
你查清楚你用緊乜野上網方法先啦
差不多近十年內裝既寛頻都唔需要用你幅圖既方法 (PPPOE) 上網
就咁插好條由 modem 出既LAN 線已經上到網, 乜都唔洗攪
唔得既就係其他問題

引用:
原帖由 仙劍奇俠伝六 於 2024-6-21 14:33 發表

p.s. 我已跟足步驟
呢個設定應該係一線多戶用,如果你只有一戶/個人用就冇須要。
試下去[控制台]>[網際網絡]>[內容]>[連線],按[安裝]設定。(唔記得大致上係咁)

引用:
原帖由 朱投炳 於 2024-6-21 16:00 發表

差不多近十年內裝既寛頻都唔需要用你幅圖既方法 (PPPOE) 上網
就咁插好條由 modem 出既LAN 線已經上到網, 乜都唔洗攪
唔得既就係其他問題
咦,乜仲有其他方法咩? 我真係唔清楚。

而且我一個人windows xp 上網不嬲都係要打使用者名稱和密碼的。 

其實我仲有一部windows 7 和 windows 10, 它們都係插好條由 modem 出既LAN 線就已經可以上到網, 唯獨是windows xp 唔可以(n年前是可以的,我都係咁插,沒有插錯,xp機打返使用者名稱和密碼就可以了)。我都唔明係咩原因?  

會唔會係同我n年前,上網公司替我更換了新modem, 方便我手提電話可以wifi上網有關? 因為我未換modem之前,我家中的兩部舊電腦(wins xp同 wins98)都係可以上網的。而家我兩部舊電腦都上唔到網。

引用:
原帖由 朱投炳 於 2024-6-21 16:00 發表

唔得既就係其他問題
其實我部xp機在2006年買的。

引用:
原帖由 alee001 於 2024-6-21 16:16 發表

呢個設定應該係一線多戶用,如果你只有一戶/個人用就冇須要。
試下去[控制台]>[網際網絡]>[內容]>[連線],按[安裝]設定。(唔記得大致上係咁)
已試過好似都係唔得。

p.s. 正如圖中,只有區域連線是可以,寬頻連線有個大交叉喺度。

附件

Win XP L2TP vpn connection settings-1.png(37.14 KB)

Win XP L2TP vpn connection settings-1.png

引用:
原帖由 仙劍奇俠伝六 於 2024-6-21 16:43 發表

而且我一個人windows xp 上網不嬲都係要打使用者名稱和密碼的。 

其實我仲有一部windows 7 和 windows 10, 它們都係插好條由 modem 出既LAN 線就已經可以上到網, 唯獨是windows xp 唔可以(n年前是可以的,我都係咁插,沒有插錯,xp機打返使用者名稱和密碼就可 ...
>>其實我仲有一部windows 7 和 windows 10, 它們都係插好條由 modem 出既LAN 線就已經可以上到網, 唯獨是windows xp 唔可以(n年前是可以的,我都係咁插,沒有插錯,xp機打返使用者名稱和密碼就可 ...<<
即係更加confirm 你屋企既寛頻就咁一插線就上到網
你部XP 既原理一樣, 插線就上到, 唔洗設定乜乜PPPOE 網絡連線
>>正如圖中,只有區域連線是可以,寬頻連線有個大交叉喺度<<
區域連線通既咪即係LAN 線通囉, 跟本唔洗再用咩"寬頻連線"。依個係舊式上網法, 2020年代既市區屋企相信已經無再使用

你上唔到網9成原因係你用緊 IE --- XP 只係支援 IE 8.0 而市面主流網站都不再支援
唔支援既程度係去到連主頁都唔會load 比你。

引用:
原帖由 仙劍奇俠伝六 於 2024-6-21 16:43 發表

其實我仲有一部windows 7 和 windows 10, 它們都係插好條由 modem 出既LAN 線就已經可以上到網, 唯獨是windows xp 唔可以(n年前是可以的,我都係咁插,沒有插錯,xp機打返使用者名稱和密碼就可 ...
Win7/Win10一接即上到網,即係吾關isp事啦
Win98/XP其實都一樣咁上姐

試下很Win98/XP call個 cmd 出來ping yahoo.com.hk,有反應即係已上網,不過Win98/XP個browser已經冇叉用,當然用吾到佢上網啦

引用:
原帖由 朱投炳 於 2024-6-22 10:51 發表

>>其實我仲有一部windows 7 和 windows 10, 它們都係插好條由 modem 出既LAN 線就已經可以上到網, 唯獨是windows xp 唔可以(n年前是可以的,我都係咁插,沒有插錯,xp機打返使用者名稱和密碼就可 ...<<
即係更加confirm 你屋企既寛頻就咁一插線就上到網
你部XP 既原理一樣, 插線就上到, 唔洗設定乜乜PPPOE 網絡連線
>>正如圖中, ...
想請教下,我插好LAN線之後,應該如何上網? (eg 按哪個制、要做什麼設定),可以step by step教下我嗎? thanks  

我xp機是用預設的IE 8.0,但是由於我是上唔到網,它的介面是寫著"無法顯示網頁",而不是"空白一片"。(如果上到網,IE瀏覽器應該是空白一片。) 

於是我將chrome的setup.exe檔 copy & paste到我xp機的桌面上,我按了exe檔安裝,到了畫面"正在下載"就中途停住了。唔俾我繼續安裝下去。(因為上唔到網),請問應該點做? 可以教下我嗎? thanks

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2024-6-22 11:49 發表

Win7/Win10一接即上到網,即係吾關isp事啦
Win98/XP其實都一樣咁上姐

試下很Win98/XP call個 cmd 出來ping yahoo.com.hk,有反應即係已上網,不過Win98/XP個browser已經冇叉用,當然用吾到佢上網啦
我瀏覽器是寫住"無法顯示網頁",當然是ping唔到喇。

引用:
原帖由 仙劍奇俠伝六 於 2024-6-22 12:28 發表

想請教下,我插好LAN線之後,應該如何上網? (eg 按哪個制、要做什麼設定),可以step by step教下我嗎? thanks  

我xp機是用預設的IE 8.0,但是由於我是上唔到網,它的介面是寫著"無法顯示網頁",而不是"空白一片"。(如果上到網,IE瀏覽器應該是空白一片。) 

於是我將chrome的setup.exe檔 cop ...
如無意外你個XP 係未upgrade 到最後版本既 Service Pack, 所以唔識得用網絡連線上網。用offline 方法 upgrade 到的話你應該咩都唔洗做就上到網

而 IE 8 / Chrome / Firefox 等主流 browser 已經唔支援 XP 幾乎 10 年都有 (last support: 2014)
更何況無系統安全更新一樣咁耐。你基本上係*唔應該*再用XP 機上網。

XP 只應該用於唔需要連線上網而因安裝左一D舊版本軟件又搬唔到昇唔到去新系機既情況下使用

網上有講過仲用XP 係今時今日上網係隨時一上到網就中毒
https://hdgroup.tw/2024/05/21/還堅守使用-windows-xp-有多可怕?實測上網-2-分鐘秒中毒/

引用:
原帖由 朱投炳 於 2024-6-22 12:57 發表

如無意外你個XP 係未upgrade 到最後版本既 Service Pack, 所以唔識得用網絡連線上網。用offline 方法 upgrade 到的話你應該咩都唔洗做就上到網

而 IE 8 / Chrome / Firefox 等主流 browser 已經唔支援 XP 幾乎 10 年都有 (last support: 2014)
更何況無系統安全更新一樣咁耐。你基本上係*唔應該*再 ...
哦,原來如此。我隻xp光碟是 Service Pack 2, 唔怪得佢認唔到網絡連線上網。我記得我以前是有update上sp3的。可能之前我因為某d原因(eg 中毒)有重裝過(我而家呢隻xp是sp2)。 

原來裝完xp 2小時後中毒呢個傳聞是真的。(我起初以為是假的)。 
即是說microsoft要逼我們用新電腦/新windows。

等我起初仲以為,是因為上網公司n年前替我更換了新modem,而造成我xp機上唔到網。謝謝你替我解開了我心中的疑惑。 thanks.

應該係網頁制式改變,連IE最後版本都唔支援所以無法顯示。

XP、Vista 已經唔支援,果時XP同Vista 仲係電話線上網,我家中的Windows  10桌機買果時仲係Windows  8.1 𣎴過買果時已經出左Windows 10,買在直接升級當時在爸爸的辦公室,但爸爸退休後把電腦帶回家中,亦有九年機齡。

win7 home我依家仲用梗,除IE外其他瀏覽器都上到網。

鍵盤翻頁
左右