• 瀏覽: 2,711
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
裝咗 Windows 11 系統之後,大家一定要記得要激活呀。否則系統入面嘅一啲功能可能會受到限制,唔能夠正常使用。Windows 11 嘅激活費用比較貴,所以好多人都選擇唔去激活佢。但你哋知唔知,如果系統冇激活,可以用到幾耐呢?

激活係咪用盒入面條key?🤔

唔激活冇同步功能,好唔方便

梗係激活啦,用落smooth 啲又多啲功能

聽講唔激活都用得嘅,只不過未必fix到啲bugs囉

https://www.howtogeek.com/871189/you-can-install-and-use-windows-11-without-a-product-key/

技術上Windows 並沒有 "試用版"
只有 "啟動限期前通融時間"
Windows 8 或以前係30日
過左期唔啟動的話, XP 同 7 會出現警告字樣後會唔比你入桌面, 8 或以後就唔會

Windows10 以後就連30日都無, 幾日之內就會係右下角出現提醒你啟動通知, 但就無對功能有任何影響。只會係一段時間後如上面條link 所講,做唔到個人化設定,但最後都唔會影響你做update 及其他必須功能,最多都只係不停彈出要求你啟用的煩人通知。

激活咗點都好啲㗎啦

無錢就唔好學人用電腦啦,用得就用正版,都係幾舊水既事😂😂

這個亦都是黃金沒落的原因

引用:
原帖由 KPT 於 2024-6-16 22:27 發表

這個亦都是黃金沒落的原因
黃金沒落同Windows 幾時啟動不嬲都係兩回事
以往黃金既客戶群甚至未必使用正版Windows 添啦
黃金既沒落可以好多野討論, 不過要傾都唔係依個專講軟件既區講啦。

引用:
原帖由 華爾街狼人個frd 於 2024-6-15 14:00 發表

有$買硬件冇$買軟件操作

引用:
原帖由 華爾街狼人個frd 於 2024-6-15 14:00 發表

就係少左好多人用電腦
你睇吓依家黃金……

引用:
原帖由 alee001 於 2024-6-17 11:26 發表

有$買硬件冇$買軟件操作
世界太多cheap 人🤣

唔知幫唔幫到你, 我就用緊冇問題, 睇下呢個教學 https://massgrave.dev 

引用:
原帖由 停基平 於 2024-6-18 21:16 發表

就係少左好多人用電腦
你睇吓依家黃金……
依家興網購, 實體店係難以生存