• 瀏覽: 3,920
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
+2
家用1000m每次睇Now e 直播足球時
都會Lag……再check網速都係得2xxm
咁我係咪需要upgrade 個router?
依家用緊TP Link archer c6
如果要換ching 有無咩推介?
預算6,7百蚊內有open vpn嘅Router ……thx

2xxm 夠睇 stream 足球有突啦
基本上有穩定既1xxm 已經夠

收得窒應該係其他問題, 例如你係用wifi 睇而唔係經LAN 睇

樓主睇 Now 用 LAN 定 Wi-Fi? LAN 應該唔 lag

openvpn 大陸封曬窩?如果 openwrt 用 v2ray 就可以 vpn 翻大陸睇愛奇藝體育,英超大概30蚊一個月

引用:
原帖由 dooropener 於 21/4/2024 20:21 發表

樓主睇 Now 用 LAN 定 Wi-Fi? LAN 應該唔 lag
係電視內的now e app睇
及 全程用wifi

引用:
原帖由 stranger3721 於 2024-4-22 17:18 發表

係電視內的now e app睇
及 全程用wifi
轉用 LAN 試一下,如果環境唔許可,暫時拉一條 LAN 線比較 Wi-Fi 同 LAN 分別

引用:
原帖由 stranger3721 於 2024-4-15 08:03 發表

預算6,7百蚊內有open vpn嘅Router ……thx
200M都唔夠睇串流?
只要唔係4k,8k,100M都咩都夠睇啦。你嘅網速絕對夠睇啦。
窒,係其他問題,最常見係過熱,可以試下重啟個 router,我個 router裝咗個重啟裝置,每朝早上六點自動重啟一次。

引用:
原帖由 stranger3721 於 2024-4-15 08:03 發表

再講番網速,除咗個router外,接受裝置,環境,都會有影響。
我房入面部桌面,以前平均得3xM,轉咗個wifi6接收器後,可以去到1xx M。

引用:
原帖由 東方紅 於 2024-5-4 13:15 發表

再講番網速,除咗個router外,接受裝置,環境,都會有影響。
我房入面部桌面,以前平均得3xM,轉咗個wifi6接收器後,可以去到1xx M。
師兄轉用什麼 Wi-Fi 6 接收器令桌面速度加快?

引用:
原帖由 38014804 於 2024-5-4 20:58 發表

師兄轉用什麼 Wi-Fi 6 接收器令桌面速度加快?
大陸買嘅,叫compfast,百零蚊人仔一支,有延長線插USB,個座可方便放響枱面。

引用:
原帖由 東方紅 於 2024-5-4 21:28 發表

大陸買嘅,叫compfast,百零蚊人仔一支,有延長線插USB,個座可方便放響枱面。
我買過一隻好似叫 comfast (如果冇記錯)

引用:
原帖由 lhcdims 於 2024-5-5 17:54 發表

我買過一隻好似叫 comfast (如果冇記錯)
香港好似要三百幾蚊,年多前價格。
我係呢隻,可以直插桌面後面USB位,如果環境問題,可以有條底座線接出嚟,放響枱面都得。

附件

B84E556C4FB17FC1045B8693414BFCA5.jpg(87.84 KB)