• 瀏覽: 7,204
  • 回覆: 15
+3
兩個NAS都突然間連吾到,但又睇到佢地在network上,奇怪。會吾會個switch壞左?

試過Reboot 你部Mac 機再睇下未?

引用:
原帖由 iapple2 於 2023-11-29 01:25 發表

兩個NAS都突然間連吾到,但又睇到佢地在network上,奇怪。會吾會個switch壞左?

咁...流主有冇check下switch呢

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2023-11-29 10:34 發表

咁...流主有冇check下switch呢
我見到有著燈,還可以點check?

引用:
原帖由 朱投炳 於 2023-11-29 09:31 發表

試過Reboot 你部Mac 機再睇下未?
Reboot 左都一樣link up吾到

樓主知唔知2個NAS 的 IPs? 知道可以 ping 一吓佢地,睇吓有冇回應

引用:
原帖由 38014804 於 2023-11-29 17:45 發表

樓主知唔知2個NAS 的 IPs? 知道可以 ping 一吓佢地,睇吓有冇回應
吾識睇D數值

今晚回家又突然work 返 

好奇怪,而家又吾work

終於搵到原因
我用google wifi x3
將主人房的一個google wifi拔走,又全部work

又會咁奇怪?

引用:
原帖由 iapple2 於 2023-11-30 00:13 發表

終於搵到原因

又會咁奇怪?
可能比人借咗個wifi

引用:
原帖由 iapple2 於 2023-11-30 00:13 發表

終於搵到原因

又會咁奇怪?
從 Wi-Fi 連接方面着手,似喺 network connectivity 問題

撞IP?

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2023-11-30 02:07 發表

可能比人借咗個wifi
改router password?

引用:
原帖由 38014804 於 2023-11-30 07:29 發表

從 Wi-Fi 連接方面着手,似喺 network connectivity 問題
我見到連接nas那個router接收特別弱,是壞左router嗎?
可以點改?

主題標籤 #switch
鍵盤翻頁
左右