• 瀏覽: 3,357
  • 回覆: 27
+4
文中提及可以overclock,其實可以有什麼效果呢?

引用:
原帖由 kormer 於 2023-10-1 11:01 發表

文中提及可以overclock,其實可以有什麼效果呢?
overclock 咪即系粒 cpu 可以行快 D 囉,不過我睇唔到咩原因要 overclock 隻 rpi,你有冇話打算買黎做麥?

引用:
原帖由 lhcdims 於 2023-10-1 20:14 發表

overclock 咪即系粒 cpu 可以行快 D 囉,不過我睇唔到咩原因要 overclock 隻 rpi,你有冇話打算買黎做麥?
無諗住買呀,見係新嘢睇吓咩嚟

引用:
原帖由 kormer 於 2023-10-1 20:45 發表

無諗住買呀,見係新嘢睇吓咩嚟
rpi 我 3b+ 就開始用(宜家做緊 openwrt router),4b 都買左(宜家做緊 linux/v2ray server),可以話係一隻比較慳電的硬件或電腦

隻 router 都幾細隻架:

呢隻 rpi 3b+,裝左係香港,用途簡單講,可以掉轉翻墻翻大陸,好處例如:免費睇世界盃,股票睇股價/買賣盤免費,睇到大陸 app (冇地區限制),30蚊左右月費可以睇英超......等等

引用:
原帖由 lhcdims 於 2023-10-1 21:12 發表

rpi 我 3b+ 就開始用(宜家做緊 openwrt router),4b 都買左(宜家做緊 linux/v2ray server),可以話係一隻比較慳電的硬件或電腦

隻 router 都幾細隻架:

我始終對於GPIO有興趣啲,若要做server就用返server好啲啦。

引用:
原帖由 kormer 於 2023-10-1 21:54 發表

我始終對於GPIO有興趣啲,若要做server就用返server好啲啦。
其實為咗玩 gpio,大機率唔使用到 rpi,介紹你用呢隻 esp32,10零蚊就玩到,有 wifi/藍牙:

上圖最後兩隻 esp32 幾乎一樣,一個係 usbc 插頭,一個係 micro-usb

另外上圖第一隻都好玩,包埋隻 cam,20零蚊可以自己整 ipcam

圖中間,有幾隻細 monitor 仔,加埋 esp32,可以整遊戲機(需要自己用 c++寫game engine),或者自動 wifi 調教時間的時鐘(呢隻玩法就簡單,網上有 program 抄)......之類

引用:
原帖由 kormer 於 2023-10-1 21:54 發表

至於點解要用 rpi 做 server呢?主要係慳電,如果部 rpi 唔駁 cam 玩 ai(例如長期運行人臉識別程式),大機率長期唔過 10W,一個月都係7度電,10蚊雞左右,如果用普通電腦電費就貴好多

當然,rpi 4b 冇 pci (用唔到 m2 ssd),只可以用 usb 3.0 的外置 ssd,效能會差少少,rpi5 將來會出 m2 adapter,做 server 效能會高好多!

引用:
原帖由 lhcdims 於 2023-10-4 21:35 發表

其實為咗玩 gpio,大機率唔使用到 rpi,介紹你用呢隻 esp32,10零蚊就玩到,有 wifi/藍牙:

上圖最後兩隻 esp32 幾乎一樣,一個係 usbc 插頭,一個 ...
對esp32無乜興趣啦,ram同cpu都比pi無咁多。仲有呢pi可插lan線,唔一定用wifi。

引用:
原帖由 kormer 於 2023-10-4 23:08 發表

對esp32無乜興趣啦,ram同cpu都比pi無咁多。仲有呢pi可插lan線,唔一定用wifi。
你 gpio 玩咩先?玩 aiot 用 rpi 簁料窩!

引用:
原帖由 lhcdims 於 2023-10-4 23:12 發表

你 gpio 玩咩先?玩 aiot 用 rpi 簁料窩!
未諗到呀,見佢出5咪睇吓有咩新features。

引用:
原帖由 kormer 於 2023-10-4 23:16 發表

未諗到呀,見佢出5咪睇吓有咩新features。
通常我地係睇下想整咩,然後睇 spec 買 hardware 翻黎整,好少話買左個 hardware 先,再睇下有咩可以整

引用:
原帖由 lhcdims 於 2023-10-4 23:19 發表

通常我地係睇下想整咩,然後睇 spec 買 hardware 翻黎整,好少話買左個 hardware 先,再睇下有咩可以整
係想試玩吓㗎,因為見佢有好多port同埋可運行full linux。

引用:
原帖由 kormer 於 2023-10-4 23:23 發表

係想試玩吓㗎,因為見佢有好多port同埋可運行full linux。
所以我咪話當佢 server 咁玩囉!

其實可以買隻 rpi,加 18650電池,玩具車架,直流減速電機,L298N,rpi camera,5G sim 卡 module

整架遠程遙控車出黎,行 webrtc,控制人係屋企,架車係街,個 cam 向上抄!

然後賣比宅男,今次仲唔發達!

引用:
原帖由 lhcdims 於 2023-10-4 23:29 發表

所以我咪話當佢 server 咁玩囉!

其實可以買隻 rpi,加 18650電池,玩具車架,直流減速電機,L298N,rpi camera,5G sim 卡 module

整架遠程遙控車出黎,行 webrtc,控制人係屋企,架車係街,個 cam 向上抄!

然後賣比宅男,今次仲唔發達!
咁樣諗唔好. 犯法呀.

鍵盤翻頁
左右