• 瀏覽: 4,357
  • 回覆: 11
如題,
3、4年機是否要換硬件? 謝謝各位師兄

深愛大理  更愛束河
至愛瀘沽  醉愛九寨
換風扇

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 2022-12-6 13:09 發表
換風扇
哦~~ 收到

如果是風扇聲, 可能是風扇油凝固, 換風扇  +1.

如果是砌機, 應該較易換.

如果是 notebook / 廠機, 可能好難.

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-12-6 13:30 發表
如果是風扇聲, 可能是風扇油凝固, 換風扇  +1.

如果是砌機, 應該較易換.

如果是 notebook / 廠機, 可能好難.
係砌機黎, 咁換風扇有冇乜介紹呢? 硬件野我一知半解......
( 部機以前揾同事個朋友砌 )

引用:
原帖由 paullung 於 2022-12-6 13:39 發表

係砌機黎, 咁換風扇有冇乜介紹呢? 硬件野我一知半解......
首先要找出是哪把風扇有聲.
可能是 cpu 風扇, 可能是機箱風扇, 比較麻煩是火牛風扇.
要開機箱, "耳測".
如果唔識搞, 就可以去麻煩一下你同事, 增進友情.

同意樓上網友講, 同埋首先可以清清塵, 而如果風扇數量唔多, 其實可以逐隻逐隻拆再裝返去試

不過樓主唔熟點砌, 建議拆之前先影低個風扇擺法同駁線落主機板方法, 到時裝返都可以參考

如果自己搵到問題又解決埋, 其實都幾有成功感

引用:
原帖由 修羅刀下證菩提 於 2022-12-6 15:56 發表
同意樓上網友講, 同埋首先可以清清塵, 而如果風扇數量唔多, 其實可以逐隻逐隻拆再裝返去試

不過樓主唔熟點砌, 建議拆之前先影低個風扇擺法同駁線落主機板方法, 到時裝返都可以參考

如果自己搵到問題又解決埋, 其實都幾有成功感
多謝提供資訊喔

引用:
原帖由 paullung 於 2022-12-6 12:55 發表
如題,
3、4年機是否要換硬件? 謝謝各位師兄
未必要換,先試左機箱風扇先,用耳測未必聽到邊把響,先掃下塵跟住著機用支木筷子逐把整停佢聽下有冇什聲先,如果機箱同CPU風扇都冇什聲就係火牛扇響,咁就要拆隻牛出嚟開蓋鬆把風扇清塵落油,先挑起塊風扇芯貼紙再挑起塊圓掩,用紙巾擦下軸心周圍再落返油轉下佢跟手蓋返掩貼返好貼紙就攪掂,拆牛時最好帶返手套先即使拔左電源隻牛仍有微量電儲左唔好電親,網上好多教學片,如果你隻牛系ATX款好快攪掂

火牛風扇都可以換, 不過會無保養, 同埋要接線, 自己決定啦

引用:
原帖由 9個外圍的鞋抽 於 2022-12-6 17:53 發表

未必要換,先試左機箱風扇先,用耳測未必聽到邊把響,先掃下塵跟住著機用支木筷子逐把整停佢聽下有冇什聲先,如果機箱同CPU風扇都冇什聲就係火牛扇響,咁就要拆隻牛出嚟開蓋鬆把風扇清塵落油,先挑起塊風扇芯貼紙再挑起塊圓掩,用紙巾擦下軸心周圍再落返油轉下佢跟手蓋返掩貼返好貼紙就攪掂,拆牛時最好帶返手套先即使拔左電源隻牛仍有微量電儲左唔好電親,網上好多教學片,如果你隻牛系ATX款好快攪掂
多謝指導
多謝指導

引用:
原帖由 paullung 於 2022-12-6 13:39 發表

通常較差機箱跟箱風扇較差,普通文書用機可以甩咗機箱風扇,影響唔大。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]