• 瀏覽: 6,226
  • 回覆: 24
用了數年的電腦,突然無聲,喇叭正常,
插喇叭線係部腦前部時的耳筒插位,可以有番聲,我想是Monther Board的Sound Card機背的
喇叭插座死了。
想問如果係腦場買張外置Sound Card,然後插係PCI槽,咁機用得唔得?
需要特別Setting嗎?

引用:
原帖由 kwoksai960 於 2022-12-1 20:50 發表
用了數年的電腦,突然無聲,喇叭正常,
插喇叭線係部腦前部時的耳筒插位,可以有番聲,我想是Monther Board的Sound Card機背的
喇叭插座死了。
想問如果係腦場買張外置Sound Card,然後插係PCI槽,咁機用得唔得?
需要特別Setting嗎?
如果你肯定係主機板sound card 壞的話,購買一張外置sound card係可以解決問題嘅

聽日放工就買一張。

外置sound卡用usb連接, 不用PCI槽。

hdmi出山巴

如果底板壞咗音效輸出,其實仲可以用顯卡輸出…

引用:
原帖由 kwoksai960 於 2022-12-1 22:09 發表
聽日放工就買一張。
生卡分分鐘貴過塊底板,對音效有要求例外。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-12-1 23:14 發表
hdmi出山巴
好似收音機,底版個入線位死左後。
佢自己動轉hdmi輸出,用左個Mon喇叭,D聲接受唔到

引用:
原帖由 kc.. 於 2022-12-1 22:33 發表
外置sound卡用usb連接, 不用PCI槽。
基本上,我今日行黃金果邊得一、兩間有Sound Card買。
我問Sales,佢叫我攞去整,依無人賣PCIE既Sound Card。

引用:
原帖由 alee001 於 2022-12-1 23:45 發表
如果底板壞咗音效輸出,其實仲可以用顯卡輸出…
我部腦只有內顯

引用:
原帖由 leungmanman 於 2022-12-2 01:47 發表

生卡分分鐘貴過塊底板,對音效有要求例外。
我想買到買唔到,廿年前週街都係時移世易。

引用:
原帖由 kwoksai960 於 2-12-2022 21:53 發表

好似收音機,底版個入線位死左後。
佢自己動轉hdmi輸出,用左個Mon喇叭,D聲接受唔到
芒1定唔電啦,買條山巴

我建議我先試usb,或headphone線,或光纖線,。

前面headphone有聲可以output去speaker 

引用:
原帖由 kwoksai960 於 2022-12-2 21:56 發表

基本上,我今日行黃金果邊得一、兩間有Sound Card買。
我問Sales,佢叫我攞去整,依無人賣PCIE既Sound Card。
梗係啦,USB-C 或 藍牙 Sound adapter無干擾又靚聲,乜機刀用得,PCI Sound Card淘汰晒啦
https://www.amazon.com/usb-c-audio-interface/s?k=usb+c+audio+interface

咁你用機前面的插座就可以, 何需攪咁多野?

如果要質素, 一般都只會用USB sound card,

因為那是數碼接口, 不會受機箱內的電子零件干擾訊號

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]