• 瀏覽: 5,790
  • 回覆: 14
vga 會難搵到

引用:
原帖由 wck1 於 2022-11-30 22:41 發表
vga 會難搵到

因為hdmi 可以用轉接頭轉換做vga 或dvi 輸出

HDMI 同 DP 都有

new mon also forget VGA

vga出高過1920X1080就搞唔掂,所以新出芒同卡都飛左佢

用轉接頭

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-12-2 10:07 發表
vga出高過1920X1080就搞唔掂,所以新出芒同卡都飛左佢
梗飛啦,VGA係analog嘢黎,就算早期DVI刀係半Analog半digital,攪到DVI制式不倫不類,最終報廢

引用:
原帖由 productdesigner 於 2-12-2022 12:24 發表

梗飛啦,VGA係analog嘢黎,就算早期DVI刀係半Analog半digital,攪到DVI制式不倫不類,最終報廢
dvi唔係半半,係2樣都有,1+1

DVI 淘汰既原因唔係不倫不類, 而係成本(唔係license) 遠貴過新一代既DP 而且市場本身淘汰緊analog 訊號既野

vga 已經完成歷史任務了。係時候退下來。而加買mon都冇analog了。

引用:
原帖由 朱投炳 於 2-12-2022 14:14 發表
DVI 淘汰既原因唔係不倫不類, 而係成本(唔係license) 遠貴過新一代既DP 而且市場本身淘汰緊analog 訊號既野
因為個插頭太大

DVI 個插頭又真係太大, 而且無音訊

除非入TV板有hdmi出只係多餘,DP+sound頭出最普及。

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2022-12-2 23:03 發表
DVI 個插頭又真係太大, 而且無音訊
又唔係噃

我用過兩部機(當HTPC用), 一部 J3455, 一部 Pentium G5400, 用內顯既, 都係用DVI-HDMI 駁Sorry電視, 但都係有聲出到

可能spec係用到不過唔話比人知

DP先至係主流,bandwidth大好多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]