• 瀏覽: 10,071
  • 回覆: 31
+3
我最近會搬入去錦上路村屋,請問有無人試過5G家居寬頻,好唔好用?

點解唔用homeplug?

引用:
原帖由 threetwone02 於 2022-11-24 22:30 發表
我最近會搬入去錦上路村屋,請問有無人試過5G家居寬頻,好唔好用?
錦上路唔同位置都有分別, 要試試先知
你可以直接試下3HK, 得佢地5G 寬頻係真無限無FUP, 萬一最後都係唔得CUT 都係比一舊水姐

引用:
原帖由 kormer 於 2022-11-24 23:45 發表
點解唔用homeplug?
要先考慮用哪間寬頻公司,而且更麻煩是天台和二樓是分開電箱,所以不能用homepage.。不過都謝謝你的答覆

引用:
原帖由 walterpong 於 2022-11-24 23:56 發表

錦上路唔同位置都有分別, 要試試先知
你可以直接試下3HK, 得佢地5G 寬頻係真無限無FUP, 萬一最後都係唔得CUT 都係比一舊水姐
我有考慮3HK5G, 但見裝修師傅的5G手機5G網絡一樣要出露台或上天台先可以接收,所以想問下有邊間好,但原來只是3HK先有就無得唸,謝謝你的回覆。

引用:
原帖由 threetwone02 於 2022-11-25 01:16 發表

要先考慮用哪間寬頻公司,而且更麻煩是天台和二樓是分開電箱,所以不能用homepage.。不過都謝謝你的答覆
Homeplug

引用:
原帖由 threetwone02 於 2022-11-25 01:16 發表

5G都係好選擇嚟,不用安裝費 光纖好定5G呢?

引用:
原帖由 threetwone02 於 2022-11-25 01:19 發表

我有考慮3HK5G, 但見裝修師傅的5G手機5G網絡一樣要出露台或上天台先可以接收,所以想問下有邊間好,但原來只是3HK先有就無得唸,謝謝你的回覆。
SmarTone都有5G無線寬頻,設有7日免費試用
樓主可以申請個trytry先

引用:
原帖由 threetwone02 於 2022-11-25 01:19 發表

自己用緊3HK 5G 寬頻, 個ROUTER 我放屋企都收到
我當初裝個陣試左屋企唔同位置, 接收速度都會有唔同, 搵個快既開揚地方放就OK, 咁室收都收到, 唔一定要放露天

引用:

地方大/分層單位, 加個WIFI MESH ROUTER 加強個接收, 唔知得唔得? 可以到時問下職員

你村屋用5G,就要睇下呢條片比較下
https://youtu.be/z4hJ07aIO0s?list=TLGG8poJbmeEzL8yNTExMjAyMg

引用:

"裝修師傅的5G手機5G網絡一樣要出露台或上天台先可以接收"<-你新屋入伙未入過去? 有無試過屋企入面手機上網/講電話?

引用:
原帖由 ccyyber 於 2022-11-25 17:46 發表

自己用緊3HK 5G 寬頻, 個ROUTER 我放屋企都收到
我當初裝個陣試左屋企唔同位置, 接收速度都會有唔同, 搵個快既開揚地方放就OK, 咁室收都收到, 唔一定要放露天
太感謝你的回覆,我去3hk睇睇。

引用:
原帖由 ccyyber 於 2022-11-25 17:54 發表

地方大/分層單位, 加個WIFI MESH ROUTER 加強個接收, 唔知得唔得? 可以到時問下職員
好多謝你的提議,我會問問hk3.

引用:
原帖由 walterpong 於 2022-11-25 21:16 發表

"裝修師傅的5G手機5G網絡一樣要出露台或上天台先可以接收"<-你新屋入伙未入過去? 有無試過屋企入面手機上網/講電話?
我自己嗰部係4G手機4Gplan, 係屋內完全收唔倒,我見師傅5Gplan, 5G手機都要行出露台,但上面師兄教用mesh router,唔知得唔得,希望可以啦,尼個世界無寬頻真係等同與世隔絕。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]