• 瀏覽: 7,433
  • 回覆: 21
咁快到又新一代底 板快要出了.

揾錢冇佢咁快

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-8 00:17 發表
咁快到又新一代底 板快要出了.

揾錢冇佢唔快
intel一年一代玩咗好多年喇

十代同十一代叫做大發慈悲 ,聽聞12代主機板可以支援十三代!

am5 good

睇起來z690 同z790都唔係相差得多!

附件

Screenshot_20221008-171809_Samsung Internet.jpg(119.37 KB)

Screenshot_20221008-171809_Samsung Internet.jpg

原來z790最重要的升級係將8條pcie3 提升為 pcie4

而家顯卡又玩唔盡這些通道,m2gen5 都玩唔儘??

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-8 17:25 發表
原來z790最重要的升級係將8條pcie3 提升為 pcie4

而家顯卡又玩唔盡這些通道,m2gen5 都玩唔儘??
m2 pcie5玩得盡,只係顯卡未必玩盡

引用:
原帖由 Mannerdm 於 2022-10-8 21:40 發表

m2 pcie5玩得盡,只係顯卡未必玩盡
m2 gen5 傳輸快gen4 一倍

我而家用gen4 load win11,按掣開機到入到windows, 約37秒

唔知用了gen5的i底板,會否誇到25秒開機到入到windows 呢?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-8 23:07 發表

m2 gen 傳輸快gen4 一倍

我而家用gen4 load win11,按掣開機到入到windows, 約37秒

唔知用了gen5的i底板,會否誇到25秒開機到入到windows 呢?
應該唔會有咁大分別,m2 同 普通ssd都只係差不到10秒。

引用:
原帖由 Mannerdm 於 2022-10-8 23:17 發表

應該唔會有咁大分別,m2 同 普通ssd都只係差不到10秒。
看來這代可以唔洗upgrade , 可以體息下了

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-9 01:12 發表

看來這代可以唔洗upgrade , 可以體息下了
一般人真係用不著pcie5 ,可以話呢5年都冇需要升到pcie5,pcie4仲可以玩好多年(包括顯示卡)

都會揀返華碩既板,因為有信心

引用:
原帖由 whyalwaysyou 於 2022-10-9 11:34 發表
都會揀返華碩既板,因為有信心
我用了十多年未壞過一張, 換都係心癮而至

引用:
原帖由 Mannerdm 於 2022-10-9 01:15 發表

一般人真係用不著pcie5 ,可以話呢5年都冇需要升到pcie5,pcie4仲可以玩好多年(包括顯示卡)
雖然係事實, 但有pcie5 顯卡過多3個月會出, 都想試下!

看到m2 gen5快要推出及規格, 都真係有些心動

Samsung already launched first PCIe Gen5 PM1743 SSDs, except those were Enterprise SSDs. Those 2.5 to 3-inch SSDs are offering up to 13,000 MB/s random speeds and up to 2500K IOPS, delivering up to 1.9x faster speeds over Gen4 products.

Samsung 990 PRO M.2 PCIe Gen5 x4 SSD has been confirmed by PCI-SIG - VideoCardz.com

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-9 12:10 發表

我用了十多年未壞過一張, 換都係心癮而至
我廠機板十幾年都用梗,部分功能從未用過…所以有時底板太多功能都冇用。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]