• 瀏覽: 4,206
  • 回覆: 10
+3
滑鼠按鍵"噠噠"聲覺得吵就自己動手改成靜音滑鼠!(不想出現一按就雙擊更應該換佢)
所需工具 電烙鐵(辣雞)一個,鉗仔小夾仔等所需工具...
最後唔少得既當然是"靜音微動" 淘寶8蚊人仔6個!
大部份市面賣緊的靜音滑鼠都係用緊呢只微動!

識換配件其實真係好易修理好,但我知但標準製粒未必啱所有高度適用…

淘寶買隻靜音鼠都係10雞,攪咁多嘢...

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-9-29 12:08 發表
有啲用開手感正鼠可一不可買返…

引用:
原帖由 alee001 於 2022-9-29 12:22 發表

有啲用開手感正鼠可一不可買返…
用鼠40載,最好用係20雞以下嘅鼠,自然順滑,手感豐富...👍

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-9-29 12:08 發表
幾百蚊一隻的滑鼠同淘寶10蚊黎比較?
要平既邊度無得買? 好用又用開順手既咁易搵到岩自己架?
滑鼠買過一大把真正岩很適自己用既少!
你覺得10蚊既好用就買10蚊既!咸魚青菜各有所愛!

使唔使呀,腦場平平地都有1隻啦。好窮咩你…

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-9-29 14:09 發表

用鼠40載,最好用係20雞以下嘅鼠,自然順滑,手感豐富...👍
我用廠機鼠$80平均8年一隻都換咗幾個…同雞鼠年年換咪一差唔多。

引用:
原帖由 alee001 於 2022-9-29 11:16 發表
識換配件其實真係好易修理好,但我知但標準製粒未必啱所有高度適用…
基本上大部滑鼠微動按鍵 都一樣高度,拆卸焊上都好容易搞!
用開好用有手感好所以自己更換微動,有人話買過只都幾十蚊只,但幾十蚊既滑鼠大部份手感都好差,我都丟左唔少,一分錢一分貨!
Logitech Mouse M705

引用:
原帖由 good103 於 2022-9-29 14:39 發表

幾百蚊一隻的滑鼠同淘寶10蚊黎比較?
要平既邊度無得買? 好用又用開順手既咁易搵到岩自己架?
滑鼠買過一大把真正岩很適自己用既少!
你覺得10蚊既好用就買10蚊既!咸魚青菜各有所愛!
家用根本滑鼠係多舊魚...鍵盤、遙控已經可以聽歌、睇戲、上網...

引用:
原帖由 alee001 於 2022-9-29 15:07 發表

我用廠機鼠$80平均8年一隻都換咗幾個…同雞鼠年年換咪一差唔多。
我隻80年廿雞鼠用到家下都重用緊...really smooth...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]