• 瀏覽: 4,216
  • 回覆: 12
本主題由 peterchan 於 2022-9-27 15:07 分類
HardDisk 如有S.M.A.R.T. Bad Status, 係一定要換HardDisk 定係格式化再重裝OS已ok

引用:
原帖由 忽傾嚇 於 27-9-2022 14:11 發表
HardDisk 如有S.M.A.R.T. Bad Status, 係一定要換HardDisk 定係格式化再重裝OS已ok
離死不遠,資料唔重要又唔介意劈掉重練就可繼續用

大多數既SMART error 記錄係不能改回, 即係以後都會跟住隻碟, 以後任何讀 SMART 軟件都會見到出過咁既error

有SMART error 又有保養既話代理一定會受(前題係必須要經原廠檢查軟件見到SMART error)

最重要係出左後係唔知幾時會真係影響到使用, 可以係即刻; 亦可以5年後都無影響

不嬲都係果句: 資料重要就多做備份, 有SMART error 出既就唔建議再用以儲存任何重要資料

引用:
原帖由 朱投炳 於 2022-9-27 15:45 發表
大多數既SMART error 記錄係不能改回, 即係以後都會跟住隻碟, 以後任何讀 SMART 軟件都會見到出過咁既error

有SMART error 又有保養既話代理一定會受(前題係必須要經原廠檢查軟件見到SMART error)

最重要係出左後係唔知幾時會真係影響到使用, 可以係即刻; 亦可以5年後都無影響

不嬲都係果句: 資料重要就多做備份, 有SMART  ...
ok, 等死

引用:
原帖由 忽傾嚇 於 2022-9-27 14:11 發表
是邊個attribute 出事
是紅色定黃色?
有d黃色例如ultra dma crc error 好似是代表條線有問題,可能換線就ok

但其他好多都代表好快壞

雖然bad status我估應該都系紅色
是嚴重果隻

引用:
原帖由 skywalker167 於 2022-9-27 16:43 發表

是邊個attribute 出事
是紅色定黃色?
有d黃色例如ultra dma crc error 好似是代表條線有問題,可能換線就ok

但其他好多都代表好快壞

雖然bad status我估應該都系紅色
是嚴重果隻
我唔知去邊睇顏色喎

smart 作用係預防無預警死硬碟帶來損失,唔係幫你解決硬件問題,等你有時間趁佢死前做備份。

引用:
原帖由 忽傾嚇 於 2022-9-27 22:06 發表

我唔知去邊睇顏色喎
錦究竟是邊幾個attribute 出事

舊型號HDD冇SMART功能一樣用咗十幾年,我覺得其他check指標重要,不過為安全計建議都係定期備份好啲。

引用:
原帖由 skywalker167 於 2022-9-28 07:24 發表

錦究竟是邊幾個attribute 出事
去邊check邊幾個attribute 出事

引用:
原帖由 忽傾嚇 於 2022-9-27 14:11 發表
危險喎

引用:
原帖由 戀愛專家灌楅 於 2022-9-28 10:20 發表

危險喎
冇乜野既, backup晒, 真係開唔到機咪換硬碟囉

引用:
原帖由 忽傾嚇 於 2022-9-28 09:51 發表

去邊check邊幾個attribute 出事
Windows裡面可以用crystaldiskinfo

免費的
Linux, dos都有好多不同工具看甚至是修改smart

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]