• 瀏覽: 10,773
  • 回覆: 44
  • 追帖: 1
+2
用左2年幾都無事,上星期開始 變到咁(圖中) 有冇得取消合約?

引用:
原帖由 震倉姐 於 2022-9-21 23:16 發表
用左2年幾都無事,上星期開始 變到咁(圖中) 有冇得取消合約?
攞份約出嚟睇下可唔可以取消?

引用:
原帖由 震倉姐 於 2022-9-21 23:16 發表
出維修啦, 唔係modem壞就係光纖壞, 最壞打算是重拉光纖線

先開modem, 著曬燈後!
之後先開router

引用:
原帖由 依然憶蓮 於 2022-9-24 00:19 發表
先開modem, 著曬燈後!
之後先開router
剛剛先去中國移動 取消5G 一個月體驗版 在錦田簡直以為中國移動 剛剛執左笠 上下載都停滯 用了十幾日 發現不對板 立即去元朗門市取消合約後 去三叔門市買了一張4.5電話卡 回家測試 起碼上到網 測試完幾日後 發覺在我住的地區 有三叔的發射機站 收到的信號5粒牙仔 測試中雖然得幾十Mb但比其他台好多 我三思後 決定去三叔門市出5G家居寛頻 辦好手續 連同 5G modem 回到家後 喜出望外 雙贏

引用:
原帖由 4x6 於 2022-9-24 11:19 發表

剛剛先去中國移動 取消5G 一個月體驗版 在錦田簡直以為中國移動 剛剛執左笠 上下載都停滯 用了十幾日 發現不對板 立即去元朗門市取消合約後 去三叔門市買了一張4.5電話卡 回家測試 起碼上到網 測試完幾日後 發覺在我住的地區 有三叔的發射機站 收到的信號5粒牙仔 測試中雖然得幾十Mb但比其他台好多 我三思後 決定去三叔門市出5G家居寛頻 辦好手續 連同 5G modem 回到家後 喜出望外 雙 ...
錦田連第三世界都不如,唔係正常人住嘅地方...

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-9-24 12:03 發表

錦田連第三世界都不如,唔係正常人住嘅地方...
同類

樓主 你可以收齊証據 不要嫌麻煩 去電訊管理局投訴 千萬不要提及合約同金錢 要直說網速比以前慢好多 時常開不到網頁 電訊管理局就會幫你跟進後 先好提及合約 要取消合約電訊管理局會幫你轉介去消費者委員會辦理

引用:
原帖由 4x6 於 2022-9-24 12:13 發表

同類 影片

樓主 你可以收齊証據 不要嫌麻煩 去電訊管理局投訴 千萬不要提及合約同金錢 要直說網速比以前慢好多 時常開不到網頁 電訊管理局就會幫你跟進後 先好提及合約 要取消合約電訊管理局會幫你轉介去消費者委員會辦理
呢個下載速度穩唔穩定先?如穩定已經好過100M寬頻...

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-9-24 12:23 發表

呢個下載速度穩唔穩定先?如穩定已經好過100M寬頻...
師兄 本人測試過所有5G家居上網 在本人的富豪花園 得三叔的5G有穩定的流量 平時200左右 假日100樓下 極限試過300幾 但不要相信本人 因地區不同 可能另外的5G網絡商比三叔的好 總之上台前要測試過自己家中 用誰家的網絡好 因為覆蓋範圍同發射站的資源分配問題 所以有多間網絡商推出 體驗版 有啲試用7日 小心!7日中要有兩日是星期六日測試先好 如果不夠時間 立即打專用號碼 向服務員申訴 取消左合約先 不是7日後自動轉到合約的服務 到時沒後悔藥食 

引用:
原帖由 4x6 於 2022-9-24 12:44 發表

師兄 本人測試過所有5G家居上網 在本人的富豪花園 得三叔的5G有穩定的流量 平時200左右 假日100樓下 極限試過300幾 但不要相信本人 因地區不同 可能另外的5G網絡商比三叔的好 總之上台前要測試過自己家中 用誰家的網絡好 因為覆蓋範圍同發射站的資源分配問題 所以有多間網絡商推出 體驗版 有啲試用7日 小心!7日中要有兩日是星期六日測試先好 如果不夠時間 立即打專用號碼 向服務員申訴  ...
都係果句啦!可以裝1000M寬頻就裝,冇就試啱5G先裝啦!

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-9-24 13:12 發表

都係果句啦!可以裝1000M寬頻就裝,冇就試啱5G先裝啦!
引述 新界不是人類居住的地方 因為光纖好脆弱 新界好多地區系用不了光纖 因為多是露天 架空 大風小小都斷 比用傳統電纜機械強度還低 。現今22世界 好多光纖網絡商都解決不了 由光纖配備箱拖光纖入屋 要由租用者承擔 大把網絡商投放的金錢打水飄 所以趨勢慢慢轉去無線家居上網 打風落豪乳 甚至翻龍捲風都可以不穩定便用 好過失去聯絡 呵呵

引用:
原帖由 4x6 於 2022-9-24 13:41 發表

引述 新界不是人類居住的地方 因為光纖好脆弱 新界好多地區系用不了光纖 因為多是露天 架空 大風小小都斷 比用傳統電纜機械強度還低 。現今22世界 好多光纖網絡商都解決不了 由光纖配備箱拖光纖入屋 要由租用者承擔 大把網絡商投放的金錢打水飄 所以趨勢慢慢轉去無線家居上網 打風落豪乳 甚至翻龍捲風都可以不穩定便用 好過失去聯絡 呵呵
你可能少去美國鄉郊小鎮,一樣好似香港新界獨立村屋豪宅格式,連花園種菜空地幾千尺,都係用1000M光纖寬頻,經常龍捲風都打唔甩,手機訊號佢哋仲係用4G...

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-9-24 14:32 發表

你可能少去美國鄉郊小鎮,一樣好似香港新界獨立村屋豪宅格式,連花園種菜空地幾千尺,都係用1000M光纖寬頻,經常龍捲風都打唔甩,手機訊號佢哋仲係用4G...
我連中國甘細的地方 還沒夠時間去遊玩完 還去鬼不鬼人不人的鬼 霸佔紅番的土地 可能下世有緣的話 兄弟帶我去見識巴 

引用:
原帖由 4x6 於 2022-9-24 16:24 發表

我連中國甘細的地方 還沒夠時間去遊玩完 還去鬼不鬼人不人的鬼 霸佔紅番的土地 可能下世有緣的話 兄弟帶我去見識巴 
我連中國都未去過...不過有樣嘢叫“油管”...足不出戶能知天下事...

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-9-24 16:40 發表

我連中國都未去過...不過有樣嘢叫“油管”...足不出戶能知天下事...
得罪講一句 不是殘就是跛 現時比毒品還毒 師兄應該一定知道是什麼東西的 呵呵

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]