• 瀏覽: 10,635
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
我屋企由網上行部modem 拉線去router, router 再3個port 位輸出去入牆個掣,個掣分別有3條線去3間房(入晒牆),房再有個掣插lan 線連番每部電腦,我想請教係邊part 出事導致咁慢?連用手機wifi 測速都咁上下結果

附件

20220919_002324.jpg(203.71 KB)

1. router 是否支援 最高 1000 Mbps?
2. LAN線是否CAT6?

引用:
原帖由 26432996 於 2022-9-19 00:36 發表
我屋企由網上行部modem 拉線去router, router 再3個port 位輸出去入牆個掣,個掣分別有3條線去3間房(入晒牆),房再有個掣插lan 線連番每部電腦,我想請教係邊part 出事導致咁慢?連用手機wifi 測速都咁上下結果
CMHK都有9xx mbps... 錯誤的抉擇

檢查所有入牆接線是否足8芯到位,因為求其少一條都會得番九十幾,用幾十蚊買一個網線測試器就可以,又或者你裡面的是流野,不是cat5

引用:
原帖由 KPT 於 2022-9-19 18:32 發表
檢查所有入牆接線是否足8芯到位,因為求其少一條都會得番九十幾,用幾十蚊買一個網線測試器就可以,又或者你裡面的是流野,不是cat5
如果入牆個d線唔係8芯,咁係咪要鑽牆換番晒佢?

引用:
原帖由 26432996 於 2022-9-20 17:30 發表

係開槽挖返出嚟...然後埋線紅毛泥填返平佢...

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-9-20 22:19 發表

係開槽挖返出嚟...然後埋線紅毛泥填返平佢...
thx

引用:
原帖由 26432996 於 2022-9-21 07:21 發表

thx
你話連Wifi都係咁上下,則係Modem到Router已經慢,你個咩Router。

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-9-21 09:05 發表

你話連Wifi都係咁上下,則係Modem到Router已經慢,你個咩Router。
手機剛測速,有500Mbps,唔關router 事

引用:
原帖由 26432996 於 2022-9-20 17:30 發表

唔駛鑽牆,係舊入牆線其中一頭用膠紙綁實一條新線,之後係舊線另一頭拉。新線取代舊線。
不過先影條線上嚟睇下先。

我換左cat 6 cable 線試下先,唔得再上黎求救thx

@yeungph 我都係咁做
@26432996 樓主我的屋苑20年前落成,廳與房有線槽拉咗 cat5 網線(當時科技),我更換 cat5 > cat6/7 網線,尾房(Wi-Fi 死位)放 LAN mesh 路由器,十分暢順。自己拉線是辛苦一點,如果唔想自己拉,可以搵人做,估計要幾千蚊

引用:
原帖由 dooropener 於 2022-9-25 16:16 發表
@yeungph 我都係咁做
@26432996 樓主我的屋苑20年前落成,廳與房有線槽拉咗 cat5 網線(當時科技),我更換 cat5 > cat6/7 網線,尾房(Wi-Fi 死位)放 LAN mesh 路由器,十分暢順。自己拉線是辛苦一點,如果唔想自己拉,可以搵人做,估計要幾千蚊
如果拉線是Cat5e 速度都有945M是否最快(現在用緊網上行1000M)

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2022-9-27 22:36 發表

如果拉線是Cat5e 速度都有945M是否最快(現在用緊網上行1000M)
我 PC 用 cat6 線,上下行都喺910-950Mbps 之間。92%以上,收貨

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2022-9-27 22:36 發表

Cat5e 線都可以行到 1000Mbps

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]