• 瀏覽: 5,128
  • 回覆: 17
幾年前電腦影片轉檔,過熱自己熄左,無法boot機,以為火牛燒左,買左新火牛,最後發覺係hard disk error,舊火牛冇壞

呢幾個月開機失敗,或者 systemctl suspend 再開機後失敗,無法恢復休眠前狀態,花畫面,一開始以為火牛供電不穩,然後以為係底板電容老化,之後又以為硬碟error,最後發覺ram未插實,鬆左,纏繞左咁耐既問題終於解決

難怪之前ext4 filesystem corrupted,原來係memery errors入左hdd fs

RAM槽有扣鎖死,咁刀可以插唔實,每次插完RAM刀會搖吓條RAM睇吓有無鎖死

引用:
原帖由 productdesigner 於 2022-9-1 00:30 發表
RAM槽有扣鎖死,咁刀可以插唔實,每次插完RAM刀會搖吓條RAM睇吓有無鎖死
兩條ram,其中一條其中一邊個扣鬆左

引用:
原帖由 status 於 2022-9-1 00:36 發表

兩條ram,其中一條其中一邊個扣鬆左
ram出事開機會有嘟聲提示

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-9-1 00:43 發表

ram出事開機會有嘟聲提示
開唔到機,怪聲

ram 要插過/插實/㩒一下先開到機我試過, 沒有嘟聲提示.
是一塊牙石底板. 好像大概5-6年就開始間中係咁,一年1-3次.

到了後期越來越頻密, 一個月1-3次. 大慨用到11年就完全壞, 點抽插都開唔到機.
顯卡, harddisk, sound card, 火牛全部用得返.
我之前說只壞過一次底板(牙石)不包括這個. 因為都11年了, 當了自然老死.

我都覺得怪,因為時得時唔得,一時又長期冇事,底板ASUS H81M-K

引用:
原帖由 status 於 2022-9-1 00:56 發表

開唔到機,怪聲
就代表ram出事,以後要記住...🤝

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-9-1 10:41 發表

就代表ram出事,以後要記住...🤝
原先仲諗住4000~5000砌新機, i5-12400 + DDR4-2666 32GB x2,砌機套餐走SSD,走ms-windows,走8GB RAM,轉兩條32GB ddr4(800幾蚊一條)

引用:
原帖由 status 於 2022-9-1 10:46 發表

原先仲諗住4000~5000砌新機, i5-12400 + DDR4-2666 32GB x2,砌機套餐走SSD,走ms-windows,走8GB RAM,轉兩條32GB ddr4(800幾蚊一條)
搵呢度磚家幫你度條list啦...👍

有個好大特徵係花畫面,當時以為核顯壞,原來係記憶體

因為冇獨顯,用核顯,獨顯有顯存,核顯用ram,其實即係類似顯存壞,其中一粒扣鬆左,吊下吊下,唔算緊,可能時鬆時緊咁

之前一路以為係 gnome kde或者linux kernel唔穩定,因為我用debian,結果原來係ram鬆左

有段時間仲以為係BT得多,硬碟壞

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]