• 瀏覽: 9,580
  • 回覆: 105
  • 追帖: 1
+2
我隻WD 4TB My Passport 近排壞q咗,死症又係usb port嗰度接駁口壞咗   

過咗保養而家唔知點算。 照計要換底板同埋將粒bios轉移過去新底板。 但係我又唔識點搞。。。

邊度會修理到呢啲嘢?😭😭😭

Wd自家獨制的接口無得搞的,有備份就掉咗佢,無就去Data救援公司搞。

引用:
原帖由 路遊戲 於 2022-7-20 01:47 發表
我隻WD 4TB My Passport 近排壞q咗,死症又係usb port嗰度接駁口壞咗   

過咗保養而家唔知點算。 照計要換底板同埋將粒bios轉移過去新底板。 但係我又唔識點搞。。。

呢隻嘢好Q貴架喎

4T唔貴都係幾舊水貨仔,救資料先貴,有做backup就買過隻冇就比錢人賺

一定唔買WD USB外置,一死無得救。

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-7-20 09:35 發表
一定唔買WD USB外置,一死無得救。
X2

齋碟仲可以考慮
外置一律咪攪

引用:
原帖由 路遊戲 於 2022-7-20 01:47 發表

部署照佢咁整bypass USB port,變返SATA

https://www.youtube.com/watch?v=w4qmOnppdEU

要知外置係用呢過機唔係用呢backup。

引用:
原帖由 alee001 於 2022-7-20 14:38 發表
要知外置係用呢過機唔係用呢backup。
你都痴線嘅...過機就咁插條lan咪得囉!仲要買隻貴嘢?

可能佢得10/100LAN

而家用2.5GLAN過機都算快

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-7-21 13:31 發表

你都痴線嘅...過機就咁插條lan咪得囉!仲要買隻貴嘢?
百痴先囉住條LAN線叫人駁router同你過機!

引用:
原帖由 alee001 於 2022-7-21 14:18 發表

百痴先囉住條LAN線叫人駁router同你過機!
你哋咪拗住,樓主無晒下聞冇講如何後續喎,,,,

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-7-21 14:05 發表
可能佢得10/100LAN

而家用2.5GLAN過機都算快
過機點都冇可能過落隻passport再過第二台機花雙倍時間啦

過機邊洗用router

有gigbit ethernet 後, 用LAN 線兩部機直駁已經得

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-7-21 15:04 發表

過機點都冇可能過落隻passport再過第二台機花雙倍時間啦
過機當然有好多方法,你用搭橋線都得啦,人家系統唔驚安全被你播毒嘅話?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]