• 瀏覽: 5,593
  • 回覆: 23
本主題由 peterchan 於 2022-6-22 15:35 分類
誠心請教各位大佬,是否需要更換一個新的顯示器,費用大概多少,是否有推薦的維修店鋪,多謝各位

附件

WeChat Image_20220620204123.jpg(297.45 KB)

WeChat Image_20220620204123.jpg

無保養既去新高登既專整notebook舖頭問價

有保養,都係唔包跌爆Mon,都係跟二樓師兄嘅建議

引用:
原帖由 JJ8782333 於 2022-6-20 20:45 發表
誠心請教各位大佬,是否需要更換一個新的顯示器,費用大概多少,是否有推薦的維修店鋪,多謝各位
爆咗換就梗㗎啦。
你乜資料都冇俾。
舊機有二手舊件嘅可能500到,新機嘅好彩就700-1200, 唔好彩嘅就1500-2000都得

有保就去原廠報左價先再比較下

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2022-6-21 02:59 發表
有保養,都係唔包跌爆Mon,都係跟二樓師兄嘅建議
有保養既上客服問左一次原廠報價就會心甘命抵出去舖頭攞報價

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2022-6-21 04:47 發表

爆咗換就梗㗎啦。
你乜資料都冇俾。
舊機有二手舊件嘅可能500到,新機嘅好彩就700-1200, 唔好彩嘅就1500-2000都得
多謝師兄給意見,我臺電腦是THINKPAD 2015 X1 CARBON,想換個二手的SCREEN,可以用得就行啦,太貴就不修了

引用:
原帖由 朱投炳 於 2022-6-20 23:12 發表
無保養既去新高登既專整notebook舖頭問價
謝謝,等會兒就去

引用:
原帖由 JJ8782333 於 2022-6-21 09:26 發表

多謝師兄給意見,我臺電腦是THINKPAD 2015 X1 CARBON,想換個二手的SCREEN,可以用得就行啦,太貴就不修了

新嘅screen去訂淘都係幾舊,二手mon就大把,screen就冇留意有,祝你好走吧...

引用:
原帖由 JJ8782333 於 2022-6-21 09:26 發表

3月既時候去過換 X1 Carbon 2014 touch screen, 好似係要 $1400

如果無touch 既佢話過幾舊水已經得

換得既你唔好預係新野, 用得就算; 雖然一樣有機會係全新但兼容既代用貨

出去新高登報價啦, 不用去原廠了, 一定貴到飛起

引用:

2乜015吖?  Thinkpad X1 carbon 係用Gen幾或Machine Type (4位),呢D咁舊嘅大把2手/副廠/OEM display panel

建議接駁外置顯示器使用吧

小弟今天從高登回來了,問了好幾家,報價最低900,最高1300 ,全部是新MON,最后挑了900那家,高登商場有家電腦醫院OR電腦醫生,老板極為不老實,一開始說1100,擺低電腦后,又說沒這種MON了,需要加錢,最少要1500,然后又說我火牛有問題,最好一起修,再加100,,態度也極為之不友善,滿口謊言,跟我說換個MON,哪怕有現成的MON,也最少需要三個小時候,需要很多功夫,以為我什么都不懂,希望各位師兄多加小心,以免中伏

引用:
原帖由 JJ8782333 於 2022-6-21 21:35 發表
小弟今天從高登回來了,問了好幾家,報價最低900,最高1300 ,全部是新MON,最后挑了900那家,高登商場有家電腦醫院OR電腦醫生,老板極為不老實,一開始說1100,擺低電腦后,又說沒這種MON了,需要加錢,最少要1500,然后又說我火牛有問題,最好一起修,再加100,,態度也極為之不友善,滿口謊言,跟我說換個MON,哪怕有現成的MON,也最少需要三個小時候,需要很多功夫,以為我什么都不懂,希 ...
其實notebook自己換都不太難,youtube有大把教學😀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]