• 瀏覽: 3,523
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
+6

紅圈位置係主機位置,依家主機router有個裝置直接用lan線接駁(電視,兩間房上網線,電視盒子)
因為7月就會轉1000M要換一個新router,想問下有咩建議
如果用Mesh
1. 主機位置係唔係無咁多Lan port位?
2. 如果用左wifi 6,電視,盒子等其實係咪唔用lan線都已經夠速度上網?
3. 睇位置其實要唔要用到mesh,定係用wifi 6 router就ok? 左下兩間細房係木板間房。

謝謝各位意見🙏

1.唔係

2.係,不過唔關WiFi6事,盒子,電視通常得wifi5

3.睇圖最好用mesh,冇實際尺數好難判斷,650尺樓下就netgear orbi rbk752,尺數再大d就netgear orbi rbk753

引用:
原帖由 NTTM2018 於 2022-6-18 13:09 發表

紅圈位置係主機位置,依家主機router有個裝置直接用lan線接駁(電視,兩間房上網線,電視盒子)
因為7月就會轉1000M要換一個新router,想問下有咩建議
如果用Mesh
...
1. 部部都唔同, 有分主機同分機 同無分兩種, 有D主機係多LAN port, 但加switch 都好方便, 廠家都希望用家加Switch.
2. wifi 速度主要都係睇你部電視或其他機器本身係乜制式, 舊制式對番舊制式, wifi 6 係對番wif 6. wifi 係越多機器連接干擾越大, 舊router 可以專用於非手機嘅機器連接.
3. mesh 係主流, mesh 主要係自動連接mesh 內最近嘅wifi 點, 保證最佳速度, 而設定簡易, 但最好係mesh機間用lan 綫接駁.

目前木板間房 Wi-Fi 上網順唔順暢? 如果暢順,新路由一樣順暢

引用:
原帖由 NTTM2018 於 2022-6-18 13:09 發表

如果用Mesh
...
謝謝各位意見。依家最遠間細房都唔係好收到個wifi,廳細房就收得一半,電視後面房就無問題,咁應該要用mesh
有冇話咩型號較好,屋企430呎

如果買TP deco X50兩個裝,穩定嗎?價錢好似無咁貴

細房有沒有 LAN 線,有就做 LAN mesh
我用牙石 LAN mesh,好穩定

引用:
原帖由 dooropener 於 2022-6-18 23:57 發表
細房有沒有 LAN 線,有就做 LAN mesh
我用牙石 LAN mesh,好穩定
細房牆身有lan線插頭呀

引用:
原帖由 NTTM2018 於 2022-6-18 21:13 發表

謝謝各位意見。依家最遠間細房都唔係好收到個wifi,廳細房就收得一半,電視後面房就無問題,咁應該要用mesh
有冇話咩型號較好,屋企430呎
netgear orbi rbk752

引用:

如果用Mesh
...
放心, 你D電視/盒子全部都唔會支持WIFI 6, 所以你用個ROUTER支唔支援WIFI 6, 對於佢地來講是沒關係...

引用:

如果用Mesh
...
呢D問題, 不算什麼問題

不用為WIFI6/MESH糾結一大輪, 換一隻唔係太低階既ROUTER已肯定夠用
見你下面reply話單位430呎,房收得唔好
那買一隻稍貴少少(千元級)+調整一下位置(擺得靠屋中間D, 唔好擺咁邊牆住牆)

400幾呎單位真沒必要, wifi覆蓋能力沒那麼差
一隻乜都夠,你可以先買一隻,唔夠再加
好過你用3000銀買一套Netgear Orbi (不差錢, 就是要買貴野的另計)

mesh對於未用過既感覺新好奇,好似幾過癮,擺兩部全屋訊號收得好D
組mesh如行有線, 需兩部router之間拉"明線"
唔係間房有個lan頭, 就mesh到, 要裝修時預先有預埋

兩隻紅米(如AX6000)無行貨, 一隻400幾人仔, 買一對一千蚊左右
我就窮玩, 收左兩隻二手華為AX3 PRO 加埋300幾蚊, 三房單位全屋行有線mesh
(唔係做打手推薦你買華為/小米)

附件

20171231_ad6a71ede85a9a5459e6xCLLkgCRS9rh.jpg(33.94 KB)

Screenshot_1.jpg(40.52 KB)

引用:
原帖由 NTTM2018 於 2022-6-19 01:48 發表

細房牆身有lan線插頭呀
主路由擺放位置好影響細房接收,就算搵到理想位置,環境和美觀因素唔容許。細房有 LAN,行 LAN mesh 效果一定好

小米ax9000
https://m.mi.com/commodity/detail/13877

終於減價,6.18都係800幾人仔,唔洗港元1000
又可以刷openwrt,400幾呎夠曬cover啦下

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-6-19 05:45 發表

放心, 你D電視/盒子全部都唔會支持WIFI 6, 所以你用個ROUTER支唔支援WIFI 6, 對於佢地來講是沒關係...
2021出嘅samsung同LG,已經全系列支援wifi 6

引用:
原帖由 timmy3000 於 2022-6-19 18:09 發表

2021出嘅samsung同LG,已經全系列支援wifi 6
越來越多新產品支持 Wi-Fi 6,2021版 Apple TV 4K 支持 Wi-Fi 6

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]