• 瀏覽: 8,838
  • 回覆: 79
  • 追帖: 1
...只裝Windows睇片,想買2隻大、細SSD,250或128裝win,500GB儲片,係咪好合理?需要另外買多隻128或256 for BT?Thanks...

ssd 500gb - 1000 gb

hdd 8tb - 16 tb

儲存何需SSD?

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-6-17 09:05 發表
儲存何需SSD?
因為過片去外置HDD快好多

引用:
原帖由 天久可勝范高爾 於 2022-6-17 08:59 發表
ssd 500gb - 1000 gb

hdd 8tb - 16 tb
1TB ssd 好貴唷

1隻過500或1000仲好

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-6-17 09:24 發表

因為過片去外置HDD快好多
咁過片兩隻都要SSD先快。的確SSD收藏方便又細又輕,不過就貴好多。我都好多隻HD儲片,都等緊SSD平就轉。

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-6-17 09:27 發表

1TB ssd 好貴唷
搵份麥當勞做吓,做返兩個禮拜

1tb + 8tb HDD

睇片快有咩用? 睇10倍快鏡? 現時任何HDD已經夠睇片

除非on board有幾個M.2或用PCI卡,否則用SATA3接SSD唔覺會快…
SSD用BT幫助不大,用儲存擔心太耐唔開會死資料?

引用:
原帖由 McCanick 於 2022-6-17 08:51 發表
...只裝Windows睇片,想買2隻大、細SSD,250或128裝win,500GB儲片,係咪好合理?需要另外買多隻128或256 for BT?Thanks...
可以話比我知 那裏BT 4K60 VR 日本片 嗎?

BT用SSD, 驚佢死得唔夠快?

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-6-17 09:34 發表

咁過片兩隻都要SSD先快。的確SSD收藏方便又細又輕,不過就貴好多。我都好多隻HD儲片,都等緊SSD平就轉。
hdd️hdd速度慢過ssd️hdd一倍多

引用:
原帖由 alee001 於 2022-6-17 10:21 發表
除非on board有幾個M.2或用PCI卡,否則用SATA3接SSD唔覺會快…
SSD用BT幫助不大,用儲存擔心太耐唔開會死資料?
1st M.2 128GB 裝win,2nd M.2 500GB 暫存片源及各程式資料,sata ssd 作BT (耐用過hdd),將 2nd M.2 轉到外置 HDD 作收藏...

引用:
原帖由 McCanick 於 17-6-2022 11:16 發表

1st M.2 128GB 裝win,2nd M.2 500GB 暫存片源及各程式資料,sata ssd 作BT (耐用過hdd),將 2nd M.2 轉到外置 HDD 作收藏...
收藏用HDD比較穩陣, SSD幾年唔用有機會失億

重要野要有2個以上COPY

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]