• 瀏覽: 6,939
  • 回覆: 16
安裝windows日期早於購買日期

請問一下, 我5月3日先係間鋪砌左部機, 到今日check下, 發現window安裝日期係4月23日 (首次開機日期都係4月23日), 請問係咪有問題? 即係D硬件唔係全新?  (砌機唔係廠機)..謝 ~~~

軟件日期同硬件新舊無直接關係喎。有心呃你既就算即日安裝都一樣可以俾二手舊硬件你。

多疑了。

引用:
原帖由 朱投炳 於 2022-6-16 09:12 發表
軟件日期同硬件新舊無直接關係喎。有心呃你既就算即日安裝都一樣可以俾二手舊硬件你。

多疑了。
明白, 當然佢可以於當日重裝, 但係奇怪點會早過買果日? 即係條M.2同個WINDOWS於4/23巳經開左封(我個正版WINDOWS都係間鋪到買) , 咁講點都係當2手貸 ?

部廠機2022/2月買,windows/system最早檔案係2021/6,咁你話ssd算唔算二手?安裝日期唔一定代表檔案全部都係個日期。

引用:
原帖由 alee001 於 2022-6-16 10:50 發表
部廠機2022/2月買,windows/system最早檔案係2021/6,咁你話ssd算唔算二手?安裝日期唔一定代表檔案全部都係個日期。
不是廠機, 廠機預早裝左Window唔奇....我只係好奇, SSD同個window都係5/3買, 咁無理由4/23巳安裝, 可能我唔知D系統日期係點計..所以先問下.

引用:
原帖由 HAPPYQ88 於 2022-6-16 11:10 發表

不是廠機, 廠機預早裝左Window唔奇....我只係好奇, SSD同個window都係5/3買, 咁無理由4/23巳安裝, 可能我唔知D系統日期係點計..所以先問下.
其實都係一樣,廠機要跟單編號配貨砌,唔同客人唔同設定,所以唔會預裝。

引用:
原帖由 HAPPYQ88 於 2022-6-16 11:10 發表

知唔知有樣方法叫 Clone 碟?

係一部機裝好, clone 起佢作為image 後, 直接倒image 去另一部機

今時今日Win10/11 自動認硬件能力極高, 倒image 後好大機會可以自己認番哂及自動下載必要既driver 以供使用。

引用:
原帖由 朱投炳 於 2022-6-16 11:15 發表

係一部機裝好, clone 起佢作為image 後, 直接倒image 去另一部機

今時今日Win10/11 自動認硬件能力極高, 倒image 後好大機會可以自己認番哂及自動下載必要既driver 以供使用。
係喎 ~ 方便佢地裝機.....咁明白啦 ! tks.

引用:
原帖由 朱投炳 於 2022-6-16 11:15 發表

朱師兄, 想請敎你所指 "Clone 碟",  係咪 "異機還原"??

引用:
原帖由 saruswk 於 2022-6-20 11:27 發表

朱師兄, 想請敎你所指 "Clone 碟",  係咪 "異機還原"??
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/硬盘克隆

引用:
原帖由 朱投炳 於 2022-6-20 13:43 發表

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/硬盘克隆
CLONE碟
為新電腦的安裝作準備:通過硬盤複製軟件,可以把標準設置的軟件安裝到電腦裏,讓新用戶可以即時應用,而無需等候安裝。這種做法,在原裝電腦及大公司的電腦部門尤為普遍。

--

我們公司沒有使用CLONE碟
而是在辦公室安裝THIN CLIENT(TC),工作時,用帳密登入TC後,從伺服器載入視窗環境及資料到TC的VM
這樣的話不需要CLONE碟

Thin Client 所有野係哂server, 梗係唔洗clone 碟啦

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2022-6-20 13:43 發表

CLONE碟
為新電腦的安裝作準備:通過硬盤複製軟件,可以把標準設置的軟件安裝到電腦裏,讓新用戶可以即時應用,而無需等候安裝。這種做法,在原裝電腦及大公司的電腦部門尤為普遍。

--

我們公司沒有使用CLONE碟
而是在辦公室安裝THIN CLIENT(TC),工作時,用帳密登入TC後,從伺服器載入視窗環境及資料到TC的VM
這樣的話不需要CLONE碟
依家叫clone碟以前叫windows裝機碟,其實都冇乜大分別,內容一樣只係用戶入key/登記licence.

引用:
原帖由 alee001 於 2022-6-20 14:43 發表

依家叫clone碟以前叫windows裝機碟,其實都冇乜大分別,內容一樣只係用戶入key/登記licence.
Clone 碟同裝機係兩回事

Clone 碟可以當係備份, 亦可以當係大量快速deploy 工具; 大公司大批大批咁設定公司電腦就最啱用。個人用途就主要係當全碟備份既啫。上面講既只係話有一個可能性係舖頭以Clone碟型式倒image, 黎代替安裝, 咁佢就唔洗長時間係度等同埋可以一次過過Image 去多部機都得。

而clone 完後新機再開, 同全新安裝既機, 都一樣需要入key 啟用; 依點係正確既。

引用:
原帖由 朱投炳 於 2022-6-20 15:56 發表

Clone 碟同裝機係兩回事

Clone 碟可以當係備份, 亦可以當係大量快速deploy 工具; 大公司大批大批咁設定公司電腦就最啱用。個人用途就主要係當全碟備份既啫。上面講既只係話有一個可能性係舖頭以Clone碟型式倒image, 黎代替安裝, 咁佢就唔洗長時間係度等同埋可以一次過過Image 去多部機都得。

而clone 完後新機再開, 同全新安裝既機, 都一樣需要入key  ...
最近幾年買客製機
賣店都不會幫我裝系統
會組裝PC,連WINDOWS碟,一起送貨。
買家自己在家安裝WINDOWS。
不會有樓主的問題

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]