• 瀏覽: 9,797
  • 回覆: 3
引用:
原帖由 HK5130362 於 2022-6-2 15:34 發表
小弟用緊PCCx 100mbps + Asus ac68u + mercury wifi 接收(最盡可到300mbps)。
想轉禾記1000mbps+華偉apx3 pro, 請問有乜wifi 接收support 到1000mbps.  Thx
有咩需要呢 ?

引用:
原帖由 HK5130362 於 2022-6-2 18:44 發表

我個PC需要有外置Wifi接收器,現在用的只Support到300mbps,我會轉做1000mbps plan, 所以想轉用1000 mbps wifi 接收器。相信好多人用緊1000mbps plan,想問吓佢哋用乜1000mbps 外置wifi 接收器
但你嘅用處係...
我用 100 Mbps plan, 一邊睇Netflix 4k 片,一邊上網,一邊用zoom都冇問題。你想要咁快嘅速度,用返lan線啦。

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2022-6-2 19:29 發表

唔單係個ROUTER 係ax ROUTER, 重有好多嘢要配合, 手機本身要行AX MODE, 支援mu-mimo, ROUtER 都要係mu-mimo, 如果有其他設備用WIFI, 呢d設備都要係mu-mimo, 另外越多設備用WIFI, 就會互相干擾, 引至WIFI 速度大減.

不話一般appS 都用唔到1000m
佢要咁嘅速度,用wifi根本無可能

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2022-6-2 23:49 發表

一係BT, 仲要不停BT, 每秒100MB入HD, 1分鐘6G, 150分鐘就一TB,
唔知樓主要咁快嚟做乜呢 ?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]