• 瀏覽: 9,424
  • 回覆: 24
小弟用緊PCCx 100mbps + Asus ac68u + mercury wifi 接收(最盡可到300mbps)。
想轉禾記1000mbps+華偉apx3 pro, 請問有乜wifi 接收support 到1000mbps.  Thx

我用linksys +iPhone 12最盡都係出到800mb左右,900都上唔到㗎!

引用:
原帖由 HK5130362 於 2022-6-2 15:34 發表
小弟用緊PCCx 100mbps + Asus ac68u + mercury wifi 接收(最盡可到300mbps)。
想轉禾記1000mbps+華偉apx3 pro, 請問有乜wifi 接收support 到1000mbps.  Thx
有咩需要呢 ?

引用:
原帖由 hhhhkkkk1 於 2022-6-2 17:44 發表

有咩需要呢 ?
我個PC需要有外置Wifi接收器,現在用的只Support到300mbps,我會轉做1000mbps plan, 所以想轉用1000 mbps wifi 接收器。相信好多人用緊1000mbps plan,想問吓佢哋用乜1000mbps 外置wifi 接收器

引用:
原帖由 HK5130362 於 2022-6-2 18:44 發表

我個PC需要有外置Wifi接收器,現在用的只Support到300mbps,我會轉做1000mbps plan, 所以想轉用1000 mbps wifi 接收器。相信好多人用緊1000mbps plan,想問吓佢哋用乜1000mbps 外置wifi 接收器
但你嘅用處係...
我用 100 Mbps plan, 一邊睇Netflix 4k 片,一邊上網,一邊用zoom都冇問題。你想要咁快嘅速度,用返lan線啦。

引用:
原帖由 HK5130362 於 2022-6-2 15:34 發表
唔單係個ROUTER 係ax ROUTER, 重有好多嘢要配合, 手機本身要行AX MODE, 支援mu-mimo, ROUtER 都要係mu-mimo, 如果有其他設備用WIFI, 呢d設備都要係mu-mimo, 另外越多設備用WIFI, 就會互相干擾, 引至WIFI 速度大減.

不話一般appS 都用唔到1000m

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2022-6-2 19:29 發表

唔單係個ROUTER 係ax ROUTER, 重有好多嘢要配合, 手機本身要行AX MODE, 支援mu-mimo, ROUtER 都要係mu-mimo, 如果有其他設備用WIFI, 呢d設備都要係mu-mimo, 另外越多設備用WIFI, 就會互相干擾, 引至WIFI 速度大減.

不話一般appS 都用唔到1000m
佢要咁嘅速度,用wifi根本無可能

既然由100mb轉用1000mb,我唔會仲滿足200,300mb,盡吓人事用最盡(700,800mb都好呀!)

引用:
原帖由 HK5130362 於 2022-6-2 20:09 發表
既然由100mb轉用1000mb,我唔會仲滿足200,300mb,盡吓人事用最盡(700,800mb都好呀!)
一係BT, 仲要不停BT, 每秒100MB入HD, 1分鐘6G, 150分鐘就一TB,

引用:
原帖由 HK5130362 於 2022-6-2 18:44 發表

樓主 PC 加一張 ax Wi-Fi 卡,速度就可以提升。依家 ax 卡大多行 2T2R,以 160MHz channel width 計,路由和 ax 卡之間理論可以到 1.2Gbps。經 PCCW 上網用到 8-900Mbps 應該可以

我手機和路由之間可以達到1.2Gbps

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2022-6-2 23:49 發表

一係BT, 仲要不停BT, 每秒100MB入HD, 1分鐘6G, 150分鐘就一TB,
唔知樓主要咁快嚟做乜呢 ?

引用:
原帖由 阿雜小李 於 2022-6-12 23:47 發表

祖個移動1000M吾夠穩定, 今日零晨3:00幾睇緊youtube特然窒, 去OFCA網測, 下載得29Mbps如果打緊機, 死得!

剛裝好祖國移動1000M寬頻, 速度算快嗎? - 寬頻討論 - 香港討論區 Discuss.com.hk - 香討.香港 No.1
佢搏果個時間少人用維修/系統更新

引用:
原帖由 阿雜小李 於 2022-6-14 16:48 發表

咁你都知?
你祖國移動做架? 咁9:XXPM又系咁, 又系維修? 無時無刻都維修架? 又吾學HKBN會預旱通知?
斷估無痛苦咋。
每間供應商有佢自己schedule, 你覺得第間好嘅,可以問佢點解做唔到第間咁好囉。亦可以佢同HKBN睇齊。
如果唔係,你轉會轉去間好D嘅囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]