• 瀏覽: 4,530
  • 回覆: 25
AMD有一樣好可惜,3d cache 唔出5950x3D,如果唔係一定揀AMD
諗住新年黎個大升級,仲用緊7年前粒intel 4790
我本身唔識砌機,所以CPU會通常買重D,貪佢一用用7,8年唔駛郁
ching 係呢2粒CPU會點揀?

12900kS

如果急用就玩5800x3D

我就會等下代7000系

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2022/1/6 21:51 發表
12900kS
36分鐘開始

https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

有冇ching知AMD仲會唔會出 其他型號既3d cache 如5900x3D, 5950x3D?
似乎佢諗住一粒5800x3D 打天下....

引用:
原帖由 divtssds01 於 2022-1-6 10:32 PM 發表
有冇ching知AMD仲會唔會出 其他型號既3d cache 如5900x3D, 5950x3D?
下半年出7000 5nm,  依家啲5000/6000 係7nm 手機今年都用5/4nm  , 7nm有啲過時。

引用:
原帖由 divtssds01 於 2022/1/6 22:32 發表
未來就是x3D架構。 Intel都準備推出

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2022/1/6 22:36 發表

下半年出7000 5nm,  依家啲5000/6000 係7nm 手機今年都用5/4nm  , 7nm有啲過時。
根本無關係。 急用或夠用就買今代或上代。

否則永遠都係等到有新的又話半年有更好。 即是永遠唔洗買。

引用:
原帖由 esprithk 於 2022-1-6 11:44 PM 發表

根本無關係。 急用或夠用就買今代或上代。

否則永遠都係等到有新的又話半年有更好。 即是永遠唔洗買。
電腦未壞咪用住先,

依7000轉變比較大,有DDR5 及用5nm,應該省電同可以上到5Ghz

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2022/1/6 23:49 發表

電腦未壞咪用住先,

依7000轉變比較大,有DDR5 及用5nm,應該省電同可以上到5Ghz
我是剛換了5700G打算用18個月就換新的(或將這部轉為比公司同事用)反正1年內要砌部機比公司用。

如果係而加買,就一定係12900,.support .pcie .5  同ddr5 ram。

如果等到年中,又可看看amd再決定。早買早享受,遲買平幾舊。

我會等到年中,因為而加ddr5供應不多,仍有d貴。不過一向不買頂級cpu,總係覺得無論而加幾快都好,明年一定連中價cpu都不如。反而顯卡買頂級一般一以維持到兩年。

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2022-1-6 11:49 PM 發表

電腦未壞咪用住先,

哩兩年分明係U廠大戰,各廠都會變陣係設計上有大動作,唔同以往G 牙膏做下樣咁換代。唔係無機用必定等等,等出定先行動。

引用:
原帖由 simon_mme 於 2022-1-7 03:24 PM 發表

哩兩年分明係U廠大戰,各廠都會變陣係設計上有大動作,唔同以往G 牙膏做下樣咁換代。唔係無機用必定等等,等出定先行動。
唔一定大戰,只係俾依兩家一齊壟斷啫。AMD近十年都無做野。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]