• 瀏覽: 3,222
  • 回覆: 13
可以怎樣解決?

附件

xxxxx.jpg(148.46 KB)

你想問乜

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-12-21 09:50 AM 發表
你想問乜
我拍選左呢個項目,就重裝視窗。

感覺而家Win11未太穩定,支持嘅軟件數量有限,如果要穩定,都係用10先,等穩定咗再換到11。

完全唔明樓主想問乜

放棄

引用:
原帖由 catcloud 於 2021-12-21 10:30 PM 發表

我拍選左呢個項目,就重裝視窗。
樓主,如果你部是砌機 ,cpu又是8代後,你才擔心,另外如果是砌機,基本上底板的tpm2.0是沒開的,除非有人自己開了,或是廠機,沒有tpm2.0就算8代cpu你都升唔到

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-12-22 10:12 AM 發表

樓主,如果你部是砌機 ,cpu又是8代後,你才擔心,另外如果是砌機,基本上底板的tpm2.0是沒開的,除非有人自己開了,或是廠機,沒有tpm2.0就算8代cpu你都升唔到
我已經開了,是10代U,health check 話我個視窗要修復這個

引用:
原帖由 catcloud 於 2021-12-22 03:29 PM 發表

我已經開了,是10代U,health check 話我個視窗要修復這個
如不想升,你入bios關了個tpm2.0啦

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-12-22 03:32 PM 發表

如不想升,你入bios關了個tpm2.0啦
如果想

引用:
原帖由 catcloud 於 2021-12-24 01:41 PM 發表

如果想
如果想你又開了tpm2.0又是8代cpu就可以升

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-12-24 03:40 PM 發表

如果想你又開了tpm2.0又是8代cpu就可以升
但windows 話要修復開機問題

引用:
原帖由 catcloud 於 2021-12-24 05:27 PM 發表

但windows 話要修復開機問題
如有問題,直接重裝或試去win11下載裝機usb,先預備一8gb usb插入電腦就可直接燒成裝機usb,製作完成試按入usb按setup就可升級,另外這隻usb亦可用來重裝

睇唔明。secure boot係bios setting.

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 2021-12-24 06:27 PM 發表
睇唔明。secure boot係bios setting.
係?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]