• 瀏覽: 3,533
  • 回覆: 26
+9
近日考慮換機的問題, 現時使用中的電腦, 估計也差不多到期要換機, 但很久無留意電腦市場, 

上次砌機已是七年前的事情, 所以找了一些資料, 剛剛 Intel 12 代 Alder Lake 開始發售, 

不過正正就是剛開始發售, 想用合理價格入手, 都是不用想了, 而當代 AMD 的表現好像不錯, 不如一試

CPU 選擇好, 到選擇底板, 我最想用的其實是 ATX 格式, 現時 ATX 機箱太大, 無空間位置放.....

再睇MATX, 反正現時我也是用 MATX 的, 放不到 ATX 都無辦法, 為有繼續用 MATX

但找了很久, 原來 MATX 底板選擇已經很少,  Mini ITX 的選擇比 MATX 更多

記憶中, ITX 機箱細, 頂手頂腳, 好難砌, 件件硬件都要計算清楚其尺寸, 是否安裝得落

而且底板, 火牛就更貴, 散熱方面也及不上 MATX, ATX , 不過好似又沒有更好的選擇, 

為有考慮一下用 Mini ITX, Mini DTX

輪到睇 RAM, DDR 5, 不行, 還是太貴了, 今次都是用 DDR 4

CPU 散熱, 用普通風冷就可以

SSD, 用 M.2 價格上也可接受, 不再是幾千蚊一條的價格

最後到顯示卡, 這方面真是大失預算, 種種原因, 引致價格大幅上攀升, 都好無奈

到現在還未選擇好, 

其他部份大概都選擇好, 以下的組合, 有無大問題?
---------------------------------------------------------------

AMD Ryzen 9 5900X 12C/24T,3.7GHz,70MB
be quiet! BK022 DARK ROCK PRO 4

ROG Crosshair VIII Impact

Corsair 32GB Kit CMT32GX4M2Z3200C16 RGB DDR4 3200MHz (2x16GB) for AMD Ryzen
※如果無RGB會更理想

Corsair 2TB Core Series MP600 M.2 2280
Toshiba 16TB Enterprise MG08ACA

Lian-Li PC-TU150
Cooler Master 650W V650 SFX Gold Micro ATX

ASUS DUAL-RTX2060-O6G-EVO RTX2060 OC 6GB GDDR6

其實超出預算, 我原意是希望 19K 內完成, 留 1K 買機箱風扇, SATA 接線等等
合共 20K 內

但顯示卡真係令我失頂算

謝謝

5900X 通常都係用返 mATX 機箱架啦, ITX 散熱會較頭痕,

另外如果你真係堅持用 ITX/ mini ITX, 建議你不要落任何SATA 裝置, 會令你的佈局更頭痕

顯示卡無法子了, 炒左上去就無再跌過, 仲要升, 而家 bitcoin 已跌左好多, 顯示卡都無減過價

iTX性價比太低啦。
主板太貴。
我最後也是選了用mATX。 已經好細部。 滿意。

唔該哂兩位網友

你意思係, 底板用 ITX, 但機箱就用 MATX, 是這個意思嗎?

還是用底板用 MATX? 咁機箱自然也是 MATX

我查過 ASUS, GIGABYTE,  不過也找不到 X570 有 MATX 規格

補充一點, 我會做超頻這個動作, 所以才選擇 X570

-------------------------------------------------------------

我也找過很多機箱的規格, 找一款合適的機箱比選擇其他硬件更困難

MATX 箱有點似底板的問題, 就是 MATX  箱比  ITX 箱選擇少

有些牌子, 直接跳過 MATX 規格, 好像 Lian Li, Nzxt

如果要找一個可以放到最少一個 3.5 HDD + 大型 CPU 風冷的 MATX 箱
有甚麼可選擇

在不影響其他硬件的情況下, 3.5 HDD 可以放多少少, 就更理想

我見到有些機箱雖然支援多個 3.5 HDD, 但就要拆風扇, 很可惜

我現時是使用 Lian Li PC-A04, 但好像停產了

MATX 箱, 好像也愈來愈大
https://www.silverstonetek.com/product.php?pid=1010&area=en

-------------------------------------------------------------

而顯示卡讓我知道, 原來自己真的很窮, 我從未買過, 超過 3000 元的顯示卡

2XXX 已經覺得很貴, 我一般只買 2000 蚊內的

引用:
原帖由 kastena 於 2021/12/6 19:52 發表
唔該哂兩位網友

你意思係, 底板用 ITX, 但機箱就用 MATX, 是這個意思嗎?

還是用底板用 MATX? 咁機箱自然也是 MATX

我查過 ASUS, GIGABYTE,  不過也找不到 X570 有 MATX 規格

補充一點, 我會做超頻這個動作, 所以才選擇 X570

----------------------------------- ...
選用mATX 主機板節省很多錢。
配mATX機箱。

要玩超頻用番INTEL CPU & Nvidia GPU。 不要用AMD。

我的mATX機箱
31.3cm(D) x 16.5cm(W) x 42.8cm(H)

還有更細的(用薄身火牛)
*規格:flex電源

樓主, 你還要查看{主機板}確保支援升級WIN 11

另外, 要學識用Amazon & 淘寶。
機箱, 電源有更多選擇。
特細機箱的火牛叫 flex 電源。

Intel 11 代有點遲了, 12 代, 現在買, 又早了一些, 估計多數是炒價吧

除了第一部電腦是 AMD, 後來我一直也是用 Intel 對 AMD 也沒有太多了解

但是今日的 AMD 不是更適合超頻嗎 >_<

機箱, 其實真係好麻煩, 我知道自己特別多要求, 而我要求的

好像和現時流行的用家有明顯出入, 所以遲遲都未搵到

另淘寶, Amazon, 可以呀, 無問題的, 經常也使用, 只是未買過電腦產品

引用:
原帖由 kastena 於 2021/12/6 21:42 發表
Intel 11 代有點遲了, 12 代, 現在買, 又早了一些, 估計多數是炒價吧

除了第一部電腦是 AMD, 後來我一直也是用 Intel 對 AMD 也沒有太多了解

但是今日的 AMD 不是更適合超頻嗎 >_<

機箱, 其實真係好麻煩, 我知道自己特別多要求, 而我要求的

好像和現時流行的用家有明顯出入, 所以遲遲都未搵到

另淘寶, Amaz ...
一早已經出了POST講mATX
(但是, 我會建議你如果玩超頻就用INTEL+Nvidia)
*補充: 不是做youtube video去賺LIKE.
真正用家, 日常要做很多工作和打遊戲的.
建議真係你想超頻不需要自己搞的.
現在的{主機板}的BIOS已經有OC Auto. 用家是不需要去再搞的.
用AMD安裝AMD Radeon Software就會自動對應GPU要求調整的.
用Nvidia就安裝GeForce Experience就會自動對應GPU要求調整的.
BIOS也會配合.

選主機板建議考慮ASUS的. MSI的也不錯.
(我這次第一次用ASRock. 明顯ASUS BIOS介面較其它牌子更多野玩)
https://computer.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30280075

我也有考慮過, 直接買部 Notebook, 體積更細, 或者更簡單

原廠電腦, 並不是唔好, 但, 如果選擇到, 我還是想自己砌,

其實不過是自己有要求多多吧, 廠機好少會有,

而底板, 問題不大, 還是繼續支持 ASUS, ASUS 板我用了 20 多年

一直表現優秀, ASUS 的 BIOS 當然係好用,

層經有一次轉用 Gigabyte 板, 同樣是電競級別, 最後我還是轉回 ASUS 板

但 Gigabyte 顯示卡, 用過多張, 又一直很滿意

近排睇返好多資料, 想散熱好, 行大型風冷, 水冷散熱, 機箱又要做好對流,  

始終要有一定空間, 現時已經無左 5.25 位, 但機箱還是愈來愈大

-----------------------------------------------------------------

另外樓上的師兄, 機箱我有計算在內, ITX 機箱真係貴得過分,

其實所有 ITX 的硬件一般都很貴

Lian-Li PC-TU150 是 ITX 機箱, 但在我來看一點也不算細

或者用電競級別來計算, 已經算細吧

淘寶上, 機箱選擇多好多。
而且比香港便宜。

美國AMAZON的主機板,SSD, RAM就比香港便宜。

youtube那些宣傳iTX只是為了推薦產品才包裝出來。實際真實打機用途, 你最小是要用mATX。

你可以考慮去安裝全水冷。 效能很高,而且會夠寧靜。

如果要再節省錢, 用風冷都夠。

留意太細機箱是放不下GPU顯卡。
要預電線走位空間(和產品介紹的單張相片不同的)。

講道理,如果不是特別需要小尺寸,真的沒有必要用ITX,散熱是個大問題。真的不如matx的趣造機箱,上水冷,真的也不大,完全可以滿足你的啦,還可以DIY。

個人覺得ITX 機應該只考慮砌到類似MacMini 或者大少少size, 並且純用內顯既普通用途機

又加顯卡又用到中型機箱裝到ATX 火牛及乜乜LED燈甚至乜鬼水冷咁, 根本就完全失去砌細機既意義

咁砌法就真係不如玩番MATX好過, 起碼選擇更多配件更平而且個箱唔一定大過果D中型ITX機箱

水冷? 我考慮過, 只計一體式水冷, 唔計自己砌的,

一體水冷還是有一定優勢, 不過又再次回到機箱是否放置到的問題,

用 360 排, 還是 240 排? 放得落 360 排的機箱, 應該細不到吧,

還有找到很多文章指出, 水冷也很嘈, 這個說法是基於風扇全速的情況下,

360 排, 風扇轉慢少少, 溫度都可以壓得低, 如果用 240 排,

又點呢, 風扇全速下, 例如 2000 轉, 可以壓得低過雙塔風冷,

但和風冷同等轉速下, 例如 1200 轉或以, 兩者表現相差多少

我唔知道答案, 找不到答案下, 所以不如簡單一點, 行風冷

顯示卡, 更加無問題, 原因好簡單, 貴卡買唔起, 入門產品都唔會長

近日睇左好多款機箱, 有 ITX, 也有 MATX, 當中差異真的好大,

ITX 有細到張 A4 紙的尺寸, 也有大過張 A3 紙的尺寸,

所謂的 ITX 似乎無一定的標準, 不但 ITX 如此, MATX 機箱也是一樣,

最初以為 MATX 機箱比 ITX 機箱大, 應該好易就搵到, 事實上又不是

原兇就係個大型風冷, 叫得大型, 個個都份量十足, 有成 160 幾 MM 高

好多 MATX 機箱都差少少先放得落,  就算放得落亦唔知會唔會頂 RAM

可能要考慮, 改用細一級的風冷

好耐無見朱投炳師兄了, LED 燈, 我唔裝啦, 我個箱放枱底, 甚麼都睇唔到

自己亦無發光硬件, 透視機箱內部的需要

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]