• 瀏覽: 2,903
  • 回覆: 9
+3
電腦開唔到機,有什麼辦法解決?

附件

error.JPG(51.99 KB)

2021-12-3 08:59 PM

風線收左皮,按enter繼續

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-12-3 09:18 PM 發表
風線收左皮,按enter繼續
攞出去換把風扇大概要幾多錢?

開蓋 睇下係未d電線 塵 阻住風扇唔轉先

唔係的話 就影低風扇個樣出 新高登配   一般幾十蚊買到了

引用:
原帖由 goodluck1231 於 2021-12-3 10:02 PM 發表
開蓋 睇下係未d電線 塵 阻住風扇唔轉先

唔係的話 就影低風扇個樣出 新高登配   一般幾十蚊買到了
自己換都得? 是否拎開螺絲換便可? 未試過。

附件

fan.jpg(239.02 KB)

2021-12-3 10:19 PM

引用:
原帖由 ques55 於 2021-12-3 10:19 PM 發表

自己換都得? 是否拎開螺絲換便可? 未試過。
你來開荃灣區我有多私人送比你喇,執開屋無人要又係攞去掉。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-12-4 06:30 AM 發表

你來開荃灣區我有多私人送比你喇,執開屋無人要又係攞去掉。
容易換的嗎?我怕唔識換。

引用:
原帖由 ques55 於 2021-12-4 08:03 AM 發表

容易換的嗎?我怕唔識換。
咪就係睇到果四粒十字鑼絲囉

但重點係要加少少散熱膏係風扇底或CPU上, 而且做之前要清理舊有既舊膏

https://www.youtube.com/watch?v=J_0MeiP1aRg

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-12-4 09:16 AM 發表

咪就係睇到果四粒十字鑼絲囉

但重點係要加少少散熱膏係風扇底或CPU上, 而且做之前要清理舊有既舊膏

https://www.youtube.com/watch?v=J_0MeiP1aRg
收到,唔該晒。

HP機多數係用好普通既8cm fan不過最好拆出黎拎去配

修理個fan都得但要清乾淨好多工夫
潤滑油不可混合使用,必須係單一種,所以舊油要全清否則會不耐用

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]