• 瀏覽: 6,398
  • 回覆: 72
  • 追帖: 2
啱買呢隻router, 但發現成日斷WAN, 上網爬文話原來唔夾PCCW Netvigator, 但試過改dns 做8.8.8.8同8.8.4.4都唔得,可以點做?

引用:
原帖由 旦野 於 2021-11-30 07:23 AM 發表
啱買呢隻router, 但發現成日斷WAN, 上網爬文話原來唔夾PCCW Netvigator, 但試過改dns 做8.8.8.8同8.8.4.4都唔得,可以點做?
你改咗wan那兩組dns有沒有改lan那邊dns?

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-11-30 08:25 AM 發表

你改咗wan那兩組dns有沒有改lan那邊dns?
你指router 個dhcp 派client 的dns?

wan dns冇得改除非fixed ip plan手動改

引用:
原帖由 旦野 於 30-11-2021 07:23 發表
我用牙石配hkbn光千間中會斷線不過唔嚴重

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-11-30 08:34 AM 發表
wan dns冇得改除非fixed ip plan手動改
呢度唔係可以改咩?

引用:
原帖由 旦野 於 30-11-2021 08:46 發表

呢度唔係可以改咩?
有得比你揀就試下

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-11-30 08:48 AM 發表

有得比你揀就試下
就係試左唔得

引用:
原帖由 旦野 於 30-11-2021 08:50 發表

就係試左唔得
斷線同dns係2回事,pccw個dns好少死

引用:
原帖由 旦野 於 2021-11-30 08:30 AM 發表

你指router 個dhcp 派client 的dns?
原來本那個dns應該是你router dns 你改為手動就可以改不關dhcp事有wan的dns及lan dns

引用:
原帖由 旦野 於 2021-11-30 08:46 AM 發表

12871587 呢度唔係可以改咩?
這個是wan dns 另外lan那邊都有dns改的

斷線同DNS無關。

引用:
原帖由 旦野 於 2021-11-30 07:23 AM 發表
DNS同斷wan無關,DNS只係用黎將網名轉做IP,wan係直拮唔駛查DNS
你先記錄WAN個IP,關router等30分鐘,再開router,再睇吓個WAN IP有無轉到,轉咗即是接咗switch嘅其他port,再睇吓有無事,如果唔得重做一次,轉轉吓可能轉咗另一部無問題嘅switch

網域名稱系統(英語:Domain Name System,縮寫:DNS)是互聯網的一項服務。它作為將域名IP位址相互對映的一個分散式數據庫,能夠使人更方便地存取互聯網

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-11-30 11:17 AM 發表

DNS同斷wan無關,DNS只係用黎將網名轉做IP,wan係直拮唔駛查DNS
你先記錄WAN個IP,關router等30分鐘,再開router,再睇吓個WAN IP有無轉到,轉咗即是接咗switch嘅其他port,再睇吓有無事,如果唔得重做一次,轉轉吓可能轉咗另一部無問題嘅switch

網域名稱系統(英語:Domain Name S ...
這是asus router與pccw的通病,樓主隻router如果用在hkbn是沒事的,這裡有網友之前又是同一問題求救,上去asus換過另一隻router,亦打電話去asus技術支援都解決不了問題,最後發帖求救,後來都是改dns就解決了,在網絡版之前都有很多這種例子

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-11-30 11:50 AM 發表

這是asus router與pccw的通病,樓主隻router如果用在hkbn是沒事的,這裡有網友之前又是同一問題求救,上去asus換過另一隻router,亦打電話去asus技術支援都解決不了問題,最後發帖求救,後來都是改dns就解決了,在網絡版之前都有很多這種例子
流主個問題就係改咗DNS刀唔得

但試過改dns 做8.8.8.8同8.8.4.4都唔得,可以點做?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]