• 瀏覽: 3,418
  • 回覆: 29
  • 追帖: 2
想請教下顯卡溫度有時60幾有時70幾有D遊戲就80-81左右而顯存溫度就80+請問正常嘛???唔該

引用:
原帖由 你老武X 於 2021/11/27 18:18 發表
想請教下顯卡溫度有時60幾有時70幾有D遊戲就80-81左右而顯存溫度就80+請問正常嘛???唔該
太高

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-11-27 06:30 PM 發表

太高
你意思係顯存溫度?咁幾多至正常呀???

小心好快燒卡

你是什麼牌子呀?
這表現太差。
公板都不會這麼差。

我唔識只作參考,我十年前最top嘅顯卡idle有40幾,高效就80度。

咁74度正常嘛?之前+350MHZ memory clock而家+100MHZ就變返74左右

引用:
原帖由 你老武X 於 2021-11-28 04:27 PM 發表
咁74度正常嘛?之前+350MHZ memory clock而家+100MHZ就變返74左右
玩遊戲時暫時見72度-76度最高

引用:
原帖由 你老武X 於 2021/11/28 16:27 發表
(風冷)打機最高7X度算正常。

*如果你改為全系統水冷就可以降到不超過55°C, idle待機才34°C

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-11-28 04:54 PM 發表

*如果你改為全系統水冷就可以降到不超過55°C, idle待機才34°C
我意思而家+100MHZ 70幾度係顯存溫度打機的話有D GAME就60幾度有D 70幾度<<<顯卡的溫度請問正常嘛???如果我之前超顯存顯存溫度上到86度係咪太高喇???我意思顯存溫度86度最高應該

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-11-28 04:54 PM 發表

我係用全風冷的,顯卡同CPU都係風冷唔識用水冷怕麻煩想請教一下我5950X有無超頻既空間或必要???定係默頻已經足夠?因為我之所以超頻係因為玩戰地2042覺得個FPS好唔穩定同無144FPS

多謝咁多位師兄解答一下

引用:

另外玩戰地2042最高就顯存溫度76度左右,玩GTA 3部曲重制版就78-80度<<<意思係顯存溫度,請問算高嘛???請教一下顯存溫度幾多左右至正常????

引用:

除非行並聯,水冷用串聯單管過完CPU再去GPU,顯卡溫度唔會低,可能仲衰過用風冷。

P.S.打錯字

引用:
原帖由 alee001 於 2021/11/28 17:32 發表

除非行並聯,水冷用串聯單管過完CPU再去APU,顯卡溫度唔會低,可能仲衰過用風冷。
物理上是整個水冷系統達到[一致溫度]的。
即是最終全部得到一個平均值的溫度。

我之前個RX 5700 XT 從未超過54°C

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]