• 瀏覽: 2,622
  • 回覆: 18
+4
本主題由 peterchan 於 2021-11-27 09:38 AM 分類
舊錄影機,入面錄左好多陳年舊片,點先可以攞出來尼?

附件

1.jpg(164.19 KB)

2021-11-26 07:39 PM

2.jpg(170.37 KB)

3.jpg(161.66 KB)

引用:
原帖由 gympt888 於 2021-11-26 07:39 PM 發表
舊錄影機,入面錄左好多陳年舊片,點先可以攞出來尼?
這隻是普通2.5吋hdd,用裸族盒接駁電腦抄出,或用電腦內的sata線及電源線接駁,另一個方法是買個2.5吋外置hdd盒插隻2.5吋落去用usb駁電腦抄出

幾拾元                                                   https://m.price.com.hk/product.php?p=521677

另一個問題不知你錄影機是甚麼格式來格式你隻hdd,插入電腦不知認不認到,那時就要攪一大輪,如果認到不知你電腦播放器播不播到,通常裝portplayer都播到

sata冇難度,只要格式ok就得

反而要留意有冇加密

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-11-26 09:34 PM 發表
sata冇難度,只要格式ok就得

反而要留意有冇加密
如果部HD入面係壓縮檔都未必攞得返資料?

引用:
原帖由 alee001 於 26-11-2021 22:27 發表

如果部HD入面係壓縮檔都未必攞得返資料?
多數加密只可本機睇

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-11-26 11:01 PM 發表

多數加密只可本機睇
我都用緊呢部機,冇壓縮,冇加密,電腦認到,potplayer播到!

引用:
原帖由 得把口 於 27-11-2021 06:36 發表

我都用緊呢部機,冇壓縮,冇加密,電腦認到,potplayer播到!
有好有唔好,方便但唔安全

插落電腦睇囉

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-11-27 09:15 AM 發表

有好有唔好,方便但唔安全
睇電視節目,關安全乜事?

引用:
原帖由 得把口 於 27-11-2021 15:59 發表

睇電視節目,關安全乜事?
近10幾年D電視內置錄影都加密保護版權,只可本機睇插電腦睇唔到,再舊式D錄影可能冇保護

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-11-27 06:03 PM 發表

近10幾年D電視內置錄影都加密保護版權,只可本機睇插電腦睇唔到,再舊式D錄影可能冇保護
我從來未聽過機頂盒錄電視節目有加密保護版權呢樣嘢,我用過/用緊8仔、VDIGI、MagicTV都可以放入電腦,只係8仔同MagicTV都係用ext3,唔係用NTFS,所以電腦認唔到,只要裝個軟件,電腦就可以認到,圖片就係MagicTV內置HD喺電腦睇嘅情況,完全冇加密!

引用:
原帖由 得把口 於 28-11-2021 00:50 發表

我從來未聽過機頂盒錄電視節目有加密保護版權呢樣嘢,我用過/用緊8仔、VDIGI、MagicTV都可以放入電腦,只係8仔同MagicTV都係用ext3,唔係用NTFS,所以電腦認唔到,只要裝個軟件,電腦就可以認到,圖片就係MagicTV內置HD喺電腦睇嘅情況,完全冇加密!
而家唔興錄影機,電視本身已經有錄影能力,但大牌字例如LG就加密左,錄完只可自己睇不可分發

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-11-28 08:19 AM 發表

而家唔興錄影機,電視本身已經有錄影能力,但大牌字例如LG就加密左,錄完只可自己睇不可分發
可以試吓用openlgtv extract 返啲TS file出黎,不過咁煩所以用MagicTV直接錄算數
openlgtv/epk2extract      
File extraction tool for LG DTVs

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]