• 瀏覽: 5,076
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
$69 10MB寬頻

附件

Screenshot_1.png(24.35 KB)

2021-11-18 06:21 PM

有咩問題,電話線上網
1.5mb 3mb都有啦
呢間無咪用第2間囉

引用:
原帖由 sunlau2015 於 2021-11-18 21:37 發表
有咩問題,電話線上網
1.5mb 3mb都有啦
呢間無咪用第2間囉
有咩問題? 問題就而家都2021年, 邊個會申請6MB寬頻

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-11-18 10:48 PM 發表

街舖好多乜都做唔到,2M都要用。
題外話,adsl明明可以上到8M,點解佢地會專登用2M?原來2M的adsl上載可以同時有2M,而8M上載只有64K,用來接咭機用2M反而更快,而且2M電路要求較8M低,斷線幾會較少,最適合商業用途。

引用:
原帖由 KPT 於 2021-11-18 23:09 發表

街舖好多乜都做唔到,2M都要用。
題外話,adsl明明可以上到8M,點解佢地會專登用2M?原來2M的adsl上載可以同時有2M,而8M上載只有64K,用來接咭機用2M反而更快,而且2M電路要求較8M低,斷線幾會較少,最適合商業用途。
你講都好有道理
但呢個服務係hgc家居寬頻
應該係比d唐樓用戶電話線上網...好過無

香港拆樓太慢,舊嘢太多冇計。6M69蚊計翻1000M咪要萬幾蚊一個月?真系驚嚇價!

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-11-18 10:48 PM 發表

好似我2002年開始用香港寬頻咁,最初都喺用BB10開始再升級到BB50之後後要一定要你用BB100之後你想用番BB 100以下就唔得因為公司現在只會最低做BB100

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-11-18 06:21 PM 發表
$69 10MB寬頻
這個價錢都有100M呀!

幾多MB 都只不過係數字。最重要係唔好 Load 空氣,睇直播/ZOOM 唔好卡。
如果某寬頻 (如 大埔區 PCCW) 晚晚九點幾十點都 Load 空氣,俾你跑分跑到 十萬MB 都冇用。

引用:
原帖由 小卡梅 於 2021-11-24 21:22 發表
幾多MB 都只不過係數字。最重要係唔好 Load 空氣,睇直播/ZOOM 唔好卡。
如果某寬頻 (如 大埔區 PCCW) 晚晚九點幾十點都 Load 空氣,俾你跑分跑到 十萬MB 都冇用。
6MB寬頻........你自己計下即係幾多速度.........
竟然話"只係數字", 咁都UP得出
仲有呢個係家居寬頻.... 乜野LOAD空氣, 電話上網咩加陣

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-11-25 05:26 AM 發表

6MB寬頻........你自己計下即係幾多速度.........
仲有呢個係家居寬頻.... 乜野LOAD空氣, 電話上網咩加陣
當年網上行用8MB都死呀!一個用來睇Now TV都用咗你5MB跟住月2-3MB上網真喺好慢

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-11-25 05:26 AM 發表

唔係話笑,2019年6月~2020年7月** 垃圾 PCCW ,每星期五、六、日 晚上9點幾 必定 Load 空氣,要等到零晨先至順返。
不論電話上網 或 家居寛頻都係要經重重網路 先至駁到去 互聯網。遇到垃圾網路,家居寛頻 Load 空氣 有乜咁奇。
** 因太垃圾,家人決定未完約即 cut。

我明白 6MB寬頻 再快都唔會快過 6mb/s...
但想當年嘅垃圾 PCCW 1000MB ,每星期五、六、日 晚上 0.1 mb/s 都冇....咁所謂嘅 1000MB 又有何意義?

我依家用緊嘅垃圾 中聯 所謂嘅 21MB,未過FUP ,有 1/3 時間都慢過  CMHK 過FUP 嘅速度。
中聯過FUP 仲慢過 56K!
所謂嘅 21MB 根本冇意義!

引用:
原帖由 小卡梅 於 2021-11-27 21:54 發表

唔係話笑,2019年6月~2020年7月** 垃圾 PCCW ,每星期五、六、日 晚上9點幾 必定 Load 空氣,要等到零晨先至順返。
不論電話上網 或 家居寛頻都係要經重重網路 先至駁到去 互聯網。遇到垃圾網路,家居寛頻 Load 空氣 有乜咁奇。
** 因太垃圾,家人決定未完約即 cut。

我明白 6MB寬頻 再快都唔會快過 6mb/s...
但想當年嘅垃圾 PCCW 100 ...
點解你咁唔好彩,寬頻又乃野, 電話台又乃野...

又唔見其他人係咁

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-11-27 10:28 PM 發表

點解你咁唔好彩,寬頻又乃野, 電話台又乃野...

又唔見其他人係咁
我都想知點解。
見人地用智能電視上網睇 4K 好順 ,但我睇 Youtube 只睇錄播 480p 想順都難
用 iPhone 試睇 Apple TV+ 梗係睇到一半就卡住咗...
去場商/圖書舖用 wi-fi 睇係正常。(不過去唔到 1080)
睇直播要 1080 對我來講簡單係天方夜譚。

引用:
原帖由 小卡梅 於 2021-11-30 20:07 發表

我都想知點解。
見人地用智能電視上網睇 4K 好順 ,但我睇 Youtube 只睇錄播 480p 想順都難
用 iPhone 試睇 Apple TV+ 梗係睇到一半就卡住咗...
去場商/圖書舖用 wi-fi 睇係正常。(不過去唔到 1080)
睇直播要 1080 對我來講簡單係天方夜譚。
換過一間供應商啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]