• 瀏覽: 3,705
  • 回覆: 51
未來 DDR5 內存單條就可達 128GB,4條直接衝上 512GB,什麼用家才會需要一部 512GB Ram 的電腦?
這已經超越了很多舊式工作站電腦擁有的內存,已經屬於學術用途的天文計算領域,平常家用電腦並不需要。

熱賣及精選
以前都有人講過類似嘅嘢 

附件

AD6FFE18-5FA4-4115-8147-6D9BD9DF0493.jpeg(62.77 KB)

2021-11-8 06:26 AM

冇人逼你打爆佢

而家D人多數都係插8-32G, 再多都係用唔著

法拉利時速300公里,一樣大把人買但香港邊條路可以比佢合法行120公里以上呀?

引用:
原帖由 leungmanman 於 8-11-2021 08:32 發表

法拉利時速300公里,一樣大把人買但香港邊條路可以比佢合法行120公里以上呀?
唔同性質,法奶你可以通街行曬野,專登行慢D添

打爆RAM都係收埋台底曬唔到

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-11-8 02:20 AM 發表

未來 DDR5 內存單條就可達 128GB,4條直接衝上 512GB,什麼用家才會需要一部 512GB Ram 的電腦?
這已經超越了很多舊式工作站電腦擁有的內存,已經屬於學術用途的天文計算領域,平常家用電腦並不需要。
唔使等DDR5,  DDR4 就已經有喇。
自己去睇HP workstation Z6 G4 同 Z8 G4 就已經有。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-11-8 08:40 AM 發表

唔同性質,法奶你可以通街行曬野,專登行慢D添

打爆RAM都係收埋台底曬唔到
無有錯,有時候見佢仲行得慢過巴士問你死未?

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2021-11-8 08:54 AM 發表

唔使等DDR5,  DDR4 就已經有喇。
自己去睇HP workstation Z6 G4 同 Z8 G4 就已經有。
Server grade DDR4 晨早支援到2T RAM

齋講記憶體顆粒技術無乜大意義

樓主應該冇挖過hard disk 礦,部分 hard disk 礦,需要 plot 圖(你可以理解為,冇【圖】冇得挖礦),plot 圖個陣,需要先 write 落去 ssd,例如 plot 一張 100GB 左右的圖,就要 write 大概 1.4TB 落去 ssd,最後 write 翻張圖入去 hard disk,先可以開始挖礦。

宜家有辦法可以用 ram 替代 ssd plot 圖,但系最少要 256GB RAM,如果有 512GB RAM,仲可以同步 plot 兩張。

例如 2TB ssd,一般保養只包 write 1200TB,即系大概800幾張圖,就可能要買過一張新的 ssd,所以有256GB以上 RAM,係可以節省好多💰架!(同埋賺快好多💰

可能以後一開機就抄OS入ram行快過用ssd?

引用:
原帖由 alee001 於 2021-11-8 09:43 AM 發表

RAM Drive不嬲有,不過好少人用

引用:
原帖由 alee001 於 8-11-2021 09:43 發表

咁樣仲慢,ssd開機10秒

抄10幾G去RAM唔止10秒

我相信好多人用得著,但非一般家庭用戶,例如科學計算,蛋白質或醫藥等。

另一方面,其實我打機每次入不同stage都load成二十多秒嘅ssd,如果store係ram可能唔洗次次load,但似乎隻game都唔support。

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-11-8 09:28 AM 發表

Server grade DDR4 晨早支援到2T RAM

齋講記憶體顆粒技術無乜大意義
炳師兄,我公司5年前嘅8代Proliant 行3TB RAM, 舊年upgrade去嘅10代行8TB RAM.
不過樓主話Workstation吖嘛。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-11-8 11:33 AM 發表

咁樣仲慢,ssd開機10秒

抄10幾G去RAM唔止10秒
我係指當ram disk咁用,開機/重啟前SSD抄晒OS、軟件、game程式入ram,熄機前再寫返入SSD儲存,全程係ram行快過ssd。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]