• 瀏覽: 1,932
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
電腦開機黑畫面並及發出一長三短聲,已拆Ram Hardisk Display Card(Asus 3060Ti 細卡)問題依然存在,求救

問題出現早在一個星期前左右,電腦玩玩下4K60,突然黑畫面。
之後試下重新開機,開機之後發出 一長三短BBB聲

之後我關大掣,隨隔咗一個鐘再開機,又開到。
跟住無理啦
到今晚再開,問題又嚟,部電腦今年8月電腦節才買。咁快就壞?
我唔甘心,試下自己拆Ram, Display Card, hardisk, 清下D塵,再續樣插嚟試。 (由於塊板無內置Display, 試唔到嘢。)
最後插到 Display Card, 當開機嗰陣,第一次發出正常的B一聲,之後我留意到 發出一長三短BBB聲,底板指示燈去到VGA嗰度停咗,之後Display Card風扇就停咗,CPU 風扇依然有電 轉緊。 長按電源鍵關機,再開都係咁,無限Loop
現在求各位幫手解決我呢個問題。
感謝!

熱賣及精選
試吓熄機拆display card同RAM再重插返,可能壞底板,保養期內返代理check

1 long beep followed by 3 short beeps is a graphics-related error. Reseat the RAM and reboot. If you get the same beep code, this could be a possible bad motherboard or processor.
https://rog.asus.com/forum/showthread.php?93189-1-long-and-3-short-signals

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-10-26 12:00 PM 發表

試吓熄機拆display card同RAM再重插返,可能壞底板,保養期內返代理check

1 long beep followed by 3 short beeps is a graphics-related error. Reseat the RAM and reboot. If you get the same beep code,  ...
試下先

一長三短應該係Display Card 問題! 可能 不良接觸 !
用軟擦膠 (不是硬沙膠)擦下 Display Card 金手指,
再用掃仔掃下條 Slots !
試下 ! 
再唔得, 可能 Display Card 壞, 要攞去代理試啦 !
Good Luck ! 

引用:
原帖由 wilson99hk 於 2021-10-26 12:34 PM 發表

一長三短應該係Display Card 問題! 可能 不良接觸 !
用軟擦膠 (不是硬沙膠)擦下 Display Card 金手指,
再用掃仔掃下條 Slots !
試下 ! 
再唔得, 可能 Display Card 壞, 要攞去代理試啦 !
Good Luck ! 
試下先

引用:
原帖由 Ken_Cheng8 於 2021-10-26 12:35 PM 發表

試下先
你試下換曬hdmi或DP Cable先再睇情況,我見過呢啲Case的。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-10-26 05:47 PM 發表

你試下換曬hdmi或DP Cable先再睇情況,我見過呢啲Case的。
插咗舊Display GT730 開到機
關機再插返Asus Dual mini RTX3060Ti 又開到機! 都唔知咩事

引用:
原帖由 Ken_Cheng8 於 2021-10-26 06:21 PM 發表

插咗舊Display GT730 開到機
關機再插返Asus Dual mini RTX3060Ti 又開到機! 都唔知咩事
用什麼型號火牛?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-10-26 06:44 PM 發表

用什麼型號火牛?
Cooler Master Golden 80% 850W full module

引用:
原帖由 Ken_Cheng8 於 2021-10-26 06:54 PM 發表

Cooler Master Golden 80% 850W full module
火力十足,再研究。

我也這樣,你的好了嗎

引用:
原帖由 半頁正魚蛋 於 2021-10-27 07:04 PM 發表

我也這樣,你的好了嗎
暫時已經開到機了

引用:
原帖由 Ken_Cheng8 於 2021-10-27 07:13 PM 發表

暫時已經開到機了
自動好的?

引用:
原帖由 半頁正魚蛋 於 2021-10-27 07:27 PM 發表

自動好的?
換張舊卡Gt730再到機之後,再插返3060Ti 結果又再到,暫時用住先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]