• 瀏覽: 5,951
  • 回覆: 27
由於資金有限,所以無辦法直接砌部新機
想剩係換兩條有RGB既ram卡同埋換個曲mon
但怕老爺機唔知用唔用到,所以想請教下大家
(ram卡我冇認識,求推介、mon就睇中左AOC既CU34G2X)

現有配置
CPU: Intel(R) Core(TM) i5-4460 CPU@ 320GHz (4 CPUs)
顯示卡: NVIDIA GeForce GTX970
火牛: Maxxon A580

I don't I don't don't know what it is
but I need that one thing
and u've got that one thing
熱賣及精選

引用:
原帖由 kaiming91 於 2021-10-21 11:30 PM 發表

由於資金有限,所以無辦法直接砌部新機
想剩係換兩條有RGB既ram卡同埋換個曲mon
但怕老爺機唔知用唔用到,所以想請教下大家
(ram卡我冇認識,求推介、mon就睇中左AOC既CU34G2X)

現有配置
CPU: Intel(R) Core(TM) i5-4460 CPU@ 320GHz (4 CPUs)
顯示卡: NVIDIA GeForce GTX970
火牛: Max ...
甚麼都不用換!

咁舊, 用DDR3, 真係換黎哂氣, 不如儲多D錢先一炮過砌新

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2021-10-22 10:33 AM 發表

咁舊, 用DDR3, 真係換黎哂氣, 不如儲多D錢先一炮過砌新
年尾都全部Ddr5架構,4460 cpu已經是六年前的產物,無謂浪費精力去升級古董

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2021-10-22 10:33 AM 發表

我都知舊呀
不過反正宜家好少打機
所以剩係想換兩條ram做有rgb既
當係改裝下外觀有d新鮮感
散熱風扇都想換有rgb既
唔知有冇得推介下呢🙏

換過 RGB 風扇機箱 

買兩條2133 ram+ ssd 就算,而家重有ddr 3 新嘅賣,有買襯身

引用:
原帖由 kaiming91 於 2021-10-22 11:24 AM 發表

我都知舊呀
不過反正宜家好少打機
所以剩係想換兩條ram做有rgb既
當係改裝下外觀有d新鮮感
散熱風扇都想換有rgb既
唔知有冇得推介下呢🙏
你個機箱係唔係透明?其實換機身入面rgb但又唔多打機都幾搞笑,尤其是換rgb ram。ddr3有rgb嘅咩。

反而logitech似有d配件係rgb,如keyboard,mouse,speaker。配埋software,打機可以閃閃閃。但做緊文書又閃來做乜呢。為左閃閃閃換水冷不如換顯卡。

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2021-10-22 12:46 PM 發表

你個機箱係唔係透明?其實換機身入面rgb但又唔多打機都幾搞笑,尤其是換rgb ram。ddr3有rgb嘅咩。

反而logitech似有d配件係rgb,如keyboard,mouse,speaker。配埋software,打機可以閃閃閃。但做緊文書又閃來做乜呢。為左閃閃閃換水冷不如換顯卡。
咁緊係透明睇到裡面先想換
唔打機要rgb就搞笑嫁喇?
我睇戲上網想有d燈當氣氛燈咁姐
各人喜好唔同
Keyboard mouse 藍芽喇叭 電腦墊我都換晒有rgb嫁喇
係差部主機
至於我d ram換唔換到有rgb既問題
我就係唔識所以咪上黎請教下
如果真係冇既話 答句冇就ok嫁喇
Thx

引用:
原帖由 kaiming91 於 2021-10-22 12:53 PM 發表

咁緊係透明睇到裡面先想換
唔打機要rgb就搞笑嫁喇?
我睇戲上網想有d燈當氣氛燈咁姐
各人喜好唔同
Keyboard mouse 藍芽喇叭 電腦墊我都換晒有rgb嫁喇
係差部主機
至於我d ram換唔換到有rgb既問題
我就係唔識所以咪上黎請教下
如果真係冇既話 答句冇就ok嫁喇
Thx
sorry , 無意得罪。ddr3可能冇得閃閃閃rgb,或極之難搵。但有定色燈,真係要親自去腦場行下。

咁成套閃閃閃又真係幾過隱。水冷風扇一定有rgb sync,但要配合機箱。

等2022年春季,
INTEL 12代 CPU
INTEL 顯卡
用DDR5 RAM
有Thunderbolt 3(USB 4) ports

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2021-10-22 01:09 PM 發表

sorry , 無意得罪。ddr3可能冇得閃閃閃rgb,或極之難搵。但有定色燈,真係要親自去腦場行下。

咁成套閃閃閃又真係幾過隱。水冷風扇一定有rgb sync,但要配合機箱。
唔緊要 小事
係呀,年紀大左對遊戲性能等冇咩追求
剩係想追求下視覺上效果
放工開著電腦上下網睇下野relax下訓教又一日
不過既然真係太舊冇合適既換就冇計了
但都想請教下,我GTX 970換2k甚至4K曲mon有冇問過嫁呢
會唔會因為顯卡太廢而用唔到咁靚既mon
麻煩晒師兄

引用:
原帖由 kaiming91 於 2021-10-22 01:33 PM 發表

唔緊要 小事
係呀,年紀大左對遊戲性能等冇咩追求
剩係想追求下視覺上效果
放工開著電腦上下網睇下野relax下訓教又一日
不過既然真係太舊冇合適既換就冇計了
但都想請教下,我GTX 970換2k甚至4K曲mon有冇問過嫁呢
會唔會因為顯卡太廢而用唔到咁靚既mon
麻煩晒師兄
只要不是打機,970行 2k 4k都冇問題。反而要問下自己,點解要曲mon。文書,看電影,剪片,執相,全部都係平mon好d。係打機先要曲mon,曲mon最好係ultrawide,即21:9,一般16:9曲mon冇乜著數。不是打機,60fps已經十分足夠。

970打2k game都ok。我當年為左玩dirt rally,第一張認真買嘅gpu。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]