• 瀏覽: 4,226
  • 回覆: 15
本主題由 peterchan 於 2021-10-20 03:04 PM 分類
Dell(左)同Intel(右)明顯材料(表面積)差一節,唔怪得溫度經常比正常高...

熱賣及精選
廠機通常升級空間細,散熱能力剛好夠用

Dell廠機K版(左)同非K版(右)散熱器真係差天共地...

一半一半啦,散熱呢家野,足夠就得,不是越多越好。例如廠機不預你會超頻,加上控制成本,冇得同自己用嘅砌機比。

官方跟CPU送的最好是AMD的。評價非常高。

正常溫度就夠,散熱over左都唔會識飛

佢係想慳位, 廠機多收都不太大部, 迎合細小的辦公室

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-10-21 03:05 PM 發表

正常溫度就夠,散熱over左都唔會識飛
慳材料成本先真,散熱造差啲可以用軟件降頻調節溫度。

引用:
原帖由 alee001 於 25-10-2021 09:17 發表

慳材料成本先真,散熱造差啲可以用軟件降頻調節溫度。
1定係,就算安液態氮比佢都唔會識飛,夠用就係最好

羊毛出自羊身上,一般人買廠機都係睇下spec,如cpu,ram,ssd完全不會考慮散熱performance。如果想散熱好,加多一二千水冷只會趕客走。

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2021-10-25 10:11 AM 發表

羊毛出自羊身上,一般人買廠機都係睇下spec,如cpu,ram,ssd完全不會考慮散熱performance。如果想散熱好,加多一二千水冷只會趕客走。
咁佢都有高階機用水冷同1K牛只係價$反映少眾(冇須慳成本),只有對於量多主流機咁做先有作用(成本效益)。

廠仲驚過你,佢地1定試晒

引用:
原帖由 alee001 於 2021-10-20 01:33 PM 發表

Dell(左)同Intel(右)明顯材料(表面積)差一節,唔怪得溫度經常比正常高...
廠機都有唔同等級,你用最低級別嘅比,明顯有問題啦! 你搵架中級系列已經唔同喇!
HP原廠同Intel 原廠呀。

附件

Screenshot_20211025-185631_Photos.jpg(101.81 KB)

2021-10-26 06:58 AM

Screenshot_20211025-185616_Photos.jpg(188.39 KB)

2021-10-26 06:58 AM

引用:
原帖由 alee001 於 2021-10-20 01:33 PM 發表

通常都不會相信原廠散熱器,散熱效能很差,使用其他散熱器產品會更好。

慳到佢呢.....廢廠

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]