• 瀏覽: 3,376
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
唔知點解,幾年都冇試過, 用用下死咗,今日開了4次機才用到

熱賣及精選
引用:
原帖由 245 於 2021-10-19 11:18 PM 發表

唔知點解,幾年都冇試過, 用用下死咗,今日開了4次機才用到

所有重要資料係部機仲郁得既時候做哂備份先
掃毒掃malware, 另外檢查硬碟/SSD 既健康

留意藍畫面彈出時有無 error message, 有既抄低再上網搵解釋方案
軟或硬件有問題都有機會

今日出代碼

RAM 接觸不良, 用擦膠清潔下條RAM的銅片位

兩日後又開到機,回覆10日前裝置,又正常兩日,而家又起動唔到,不停試著起動,嗡嗡馨😫

引用:
原帖由 FYML02 於 2021-10-21 09:53 PM 發表

RAM 接觸不良, 用擦膠清潔下條RAM的銅片位
試咗唔得

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-10-20 10:19 AM 發表

所有重要資料係部機仲郁得既時候做哂備份先
掃毒掃malware, 另外檢查硬碟/SSD 既健康

留意藍畫面彈出時有無 error message, 有既抄低再上網搵解釋方案
軟或硬件有問題都有機會
掃過,冇事,check 過機機正常

引用:
原帖由 245 於 2021-10-24 02:04 PM 發表

試咗唔得
99% 是ram 的問題, 可以認真D擦下再試,
或者換RAM

火牛用左幾耐 ? 有冇試過換火牛試試 ! 

引用:
原帖由 245 於 2021-10-24 02:03 PM 發表

兩日後又開到機,回覆10日前裝置,又正常兩日,而家又起動唔到,不停試著起動,嗡嗡馨😫
先 assume 你已經同你部機所有重要資料做好備份 否則有任何意外令到完全救唔到無哂資料就真係幫唔到你

如果跟你的形容, 先估計係某新加既Windows update 引致你部機出現問題
要證實都算容易不過花時間, 就係再一次將你部機回復到你之前所謂"10日前裝置"的日子再試
起得番部機後暫停Windows update (Pro 版先可以徹底停止自動更新)
https://www.makeuseof.com/tag/5-ways-temporarily-turn-off-windows-update-windows-10/

如果部機捱得過暫停的日子, 就證明係Windows 的某個更新作梗。之後再搵方法睇下可以避左佢。

但如果用得好似你咁講一兩日就打回原形, 咁就有機會跟本就係硬件問題, 你有可能要花時間試。

1. 近期有沒有安裝過Driver或新軟件?
  2. 近期有沒有做過軟件更新?
  3. 近期有沒有更新過BIOS?
  4. 電腦用了多少年?

我已做好備份,我將hard disk,放在第二部機,著到,但著機好慢

引用:
原帖由 wilson99hk 於 2021-10-25 08:14 AM 發表

火牛用左幾耐 ? 有冇試過換火牛試試 ! 
應該唔關事,用咗兩年

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]