• 瀏覽: 3,556
  • 回覆: 15
本主題由 peterchan 於 2021-10-19 01:29 PM 分類
外置HDD / SDD 買2.5寸定3.5寸好?

主要用來BT, 及會由電腦拔走插去ANDROID BOX 去睇戲.

想問:

1. 咩SIZE抵買?
2. 2.5寸 3.5寸其實各有咩好處壞處? 係咪3.5寸就一定要外插電而2.5寸就只要一條USB綫就可以作為供電及數據之用?
3. HDD / SDD / M2 的性價比如何?

熱賣及精選
兩者主要只分別係要唔要分開攞電
簡單D諗基本上隻碟有無需要時常攞黎攞去, 有就2.5", 無就3.5"
係咁簡單
BTW 永遠要準備外置硬碟有隨時淬死的一日, 重要野一定要有做備份

建議用大品牌的2.5,另外要考慮用什麼接口

引用:
原帖由 netman88 於 2021-10-19 11:08 AM 發表

主要用來BT, 及會由電腦拔走插去ANDROID BOX 去睇戲.

想問:

1. 咩SIZE抵買?
2. 2.5寸 3.5寸其實各有咩好處壞處? 係咪3.5寸就一定要外插電而2.5寸就只要一條USB綫就可以作為供電及數據之用?
你好多不同問題放在一齊,先搞清自己要D乜。

第一,M.2一般是內置,插在主機板上,因為最快,一般用來INSTALL WINDOWS或SOFTWARE。很少用來BT。

第二,要乜容量。2T SSD約1500-2000。1T約800-1000。HD去到14T,16T大約四千都有。有人BT幾百套藍光四仔都唔DELETE,有人睇完一套DELETE一套。要知自己儲存上限再決定。但如果係主力BT,SSD快係未必有明顯著數,除非你會經常COPY。

內置HDD有分3.5或2..5,內置SSD好似全部都係2.5。外置SSD應該沒有固定SIZE型狀,乜樣都有,不需供電,插USB即用。外置HDD有USB供電與火牛供電。外置HDD SIZE較多係3.5,但不太重要。有D成個盒企係度都有。3.5不能放在NOTEBOOK,但外置大細一般唔太重要。

外置2.5雖然一條USB可用,但插落USB2.0時夠力唔夠力之間,容易抄死。

外置就3.5吋啦,起碼價錢平啲。
2.5吋抄嘢都會行到熱辣辣,攞嚟BT覺得好快打柴。

現時買都必定要買USB3.0 吧?

引用:
原帖由 netman88 於 2021-10-20 11:15 AM 發表

現時買都必定要買USB3.0 吧?
你應該買唔到**唔係USB3.0**既新貨吓......

要時常攞黎攞去, 因為在電腦下載完後, 要拔走, 攞出客廳去播隻X96 MAX睇戲.

其實sdd並不適合做外置。一壞重要數據基本無得救。不過我自己用pm981A整咗個。快快快不需外置電源,傳統嘅2.5,3.5大概率要用外置電源

引用:
原帖由 netman88 於 2021-10-20 11:16 AM 發表

要時常攞黎攞去, 因為在電腦下載完後, 要拔走, 攞出客廳去播隻X96 MAX睇戲.
點解唔經網絡傳? 將隻盒仔拮埋上網咪得。隨時可以經由盒仔直接下載添。

引用:
原帖由 netman88 於 2021-10-20 11:16 AM 發表

你沒有講容量,如果1t或512g都夠,ssd會方便小小,因為細d輕d同沒有spinning,跌都冇咁易壞。

引用:
原帖由 netman88 於 19-10-2021 11:08 發表

想問:

1. 咩SIZE抵買?
我會用2T 2.5“

起動電力細D,平D,睇片唔洗理速度

條件許可,買隻nas,可以手機/電視/電腦有wifi就可以睇戲,nas有埋bt download功能,唔使開電腦都可以一直download。同埋多左舊私家【雲】,你任何地方都可以存取資料!

我唔太識攪WINDOWS SMB 之類的分享. 而家其實都有試把兩個HDD 的FOLDER分享出來, 但隻盒仔只用到1個FOLDER, 另外1個又用唔到.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]