• 瀏覽: 2,508
  • 回覆: 18
本主題由 peterchan 於 2021-10-18 09:46 AM 分類
求師兄幫睇睇咁砌可唔可以
顯卡保留返1070TI
SSD 1TB
2012年購既HDD 1TB
CPU 風扇買左個COOLER MASTER HYPER T200 唔知可唔可以用埋?
主要用來打機1080P順暢
順便想問我舊機裝了WIN10,搬自己個SSD 去新機 可唔可以唔洗洗機都正常入返WINDOWS
THANKS

附件

diy_1634435955.png(61.01 KB)

2021-10-17 06:28 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 lam5292005 於 2021-10-17 06:28 PM 發表

顯卡保留返1070TI
SSD 1TB
CPU 風扇買左個COOLER MASTER HYPER T200 唔知可唔可以用埋?
順便想問我舊機裝了WIN10,搬自己個SSD 去新機 可唔可以唔洗洗機都正常入返WINDOWS
THANKS
直接重裝啦,如果是boxset,oem版本就先在舊機用hotmail綁了個windows,再在新機裝回同一版本用回hotmail啟動回windows,至於怎做上網google一下就有

引用:
原帖由 lam5292005 於 2021-10-17 06:28 PM 發表

顯卡保留返1070TI
SSD 1TB
THANKS
仲用10代? 建議上返11代好D, 另外換埋個 CPU HS, 顯卡 1070Ti 用返:

1 x (預訂) Intel® Core i5-11400F
價錢:$1,295

1 x ASUS TUF GAMING B560M-PLUS Micro-ATX
價錢:$1,160

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$770

1 x WD Black SN750 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$569

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$719

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$399

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

總計: $5,181

COOLER MASTER HYPER T200 唔知可唔可以用埋  :舊的散熱器未必可以用到新款的主板上
搬自己個SSD 去新機 可唔可以唔洗洗機都正常入返WINDOWS :未必可以,SSD認定了舊機的主板,最好有key做重裝

舊機裝左 Windows 10 的話, 照計搬過去新機應該係技術上可以, 佢會重新認過哂D硬件。而只要新機既LAN 有Win10 內置driver 的話, 佢係可以自動或經Windows update 幫你下載番可以用(但未必係最好)既driver 自動安裝。

但授權啟動的話一定會無左,除非你用MS 戶口登入方法,就有可能可以自行啟動番。

之不過咁, 就算俾你用到, 舊機換新機既情況一般都唔建議咁做而係應該重裝。重裝最大好處係舊機遺番既不良系統/殘餘無用有害東西, 可以經此機會一拼清除, 唔洗將舊機積落既問題帶埋過新機。

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-10-18 08:12 AM 發表

舊機裝左 Windows 10 的話, 照計搬過去新機應該係技術上可以, 佢會重新認過哂D硬件。而只要新機既LAN 有Win10 內置driver 的話, 佢係可以自動或經Windows update 幫你下載番可以用(但未必係最好)既driver 自動安裝。

但授權啟動的話一定會無左,除非你用MS 戶口登入方法,就有可能可以自行啟動番。

之不過咁, 就算俾你用到, 舊機換新機 ...
但上網下載個win10好似係家庭版,我用緊專業板,有冇得下載返專業板黎重裝

引用:
原帖由 lam5292005 於 2021-10-18 02:14 PM 發表

但上網下載個win10好似係家庭版,我用緊專業板,有冇得下載返專業板黎重裝
下載個ISO 無分 home 定 pro

係裝果時問你, 又再睇埋你入條Key先會定

用Win10 USB Boot 機裝時佢會先睇你部機之前有無曾經啟用過, 正常新機係無, 所以應該會問你裝Home 定 Pro

如果唔問既, 即係你塊底板之前已經曾經啟用過Windows

i5-11400F 邊到買1200咁平?我搵親都要1800蚊左右一粒U

10代??

引用:
原帖由 lam5292005 於 2021-10-18 02:14 PM 發表

官網下載的,是多版本usb來的,有專業版及家用版選,我裝過無數次了😁

引用:
原帖由 lam5292005 於 2021-10-18 03:42 PM 發表

i5-11400F 邊到買1200咁平?我搵親都要1800蚊左右一粒U
11代跟本不抵玩,好像6,7代一樣,效能相差很少

BIOS關左AHCI移植hdd去另1台機好大機會成功

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-10-18 06:37 PM 發表

11代跟本不抵玩,好像6,7代一樣,效能相差很少
我想問我咁砌係唔係冇問題
打1080P GAME足唔足夠
筆值有限

引用:
原帖由 lam5292005 於 2021-10-18 06:43 PM 發表

我想問我咁砌係唔係冇問題
打1080P GAME足唔足夠
筆值有限
限米煮限飯啦,不能說可不可以,因每個人打的game不同,有些game綽綽有餘,有些就比較吃力,用住先,現在顯卡那麼貴

建議ssd上1tb a2000(好像是7XX有5年保) 因ssd再快裝game都不會快很多,好像一隻sata ssd與一隻nvme ssd(兩者標榜速度相差6倍,但入windows相差不到2秒,game亦是)

引用:
原帖由 blackkh 於 2021-10-18 07:33 PM 發表

限米煮限飯啦,不能說可不可以,因每個人打的game不同,有些game綽綽有餘,有些就比較吃力,用住先,現在顯卡那麼貴

建議ssd上1tb a2000(好像是7XX有5年保) 因ssd再快裝game都不會快很多,好像一隻sata ssd與一隻nvme ssd(兩者標榜速度相差6倍,但入windows相差不到2秒,game亦是)
M.2 500GB係用來裝WIN11
我自己舊機仲有個1TB SSD 冇必要再買
我主要係實用度,如果舊機都有SSD留底
你再走去買多隻係就快多少少,但舊既一樣都係快
仲有呢加既GAME 都裝唔晒買咁多TB都用唔晒
加上我主要係打1080P夠順冇必要加咁多

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]