• 瀏覽: 2,615
  • 回覆: 22
是咁的,部PC數日前突然失驚無神重啟,以為係火牛問題,換咗全新火牛也一樣。拔走兩條Ram,只插一條落任何位置也一樣。請問是否壞底版?
部pc用了差不多4年,是
I5 75OO
 asrock b250m pro4
Kingston 8g x 2
Kingston a2000nvme ssd (換了剛3個月)
只用內顯,唔該各位大佬先。

熱賣及精選
引用:
原帖由 toucan 於 2021-10-16 11:15 AM 發表

是咁的,部PC數日前突然失驚無神重啟,以為係火牛問題,換咗全新火牛也一樣。拔走兩條Ram,只插一條落任何位置也一樣。請問是否壞底版?
I5 75OO
Kingston a2000nvme ssd (換了剛3個月)
入bios看一看cpu,底板,m.2 ssd溫度,另外是中毒都會

温度是正常的,亦掃過毒,冇中。也用過windOw的記憶體診斷,冇問題。

先試試換拖板
再試試插單ram
唔得換底板電
再唔得換SSD數據線
四樣都唔得,應該就係底板

引用:
原帖由 toucan 於 2021-10-16 11:56 AM 發表

温度是正常的,亦掃過毒,冇中。也用過windOw的記憶體診斷,冇問題。
個內置ram診斷是廢的,我曾經有一部機又是不停藍mon及重啟,診斷完都說沒事,最後換了條ram就沒事

引用:
原帖由 toucan 於 16-10-2021 11:15 發表

I5 75OO
牛都有影響

引用:
原帖由 louie186 於 2021-10-16 12:04 PM 發表

先試試換拖板
再試試插單ram
唔得換底板電
再唔得換SSD數據線
四樣都唔得,應該就係底板
換了拖板,一樣,
單ram己試,一樣,
SSD是M2,冇線。
冇底板電,未試。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 toucan 於 2021-10-16 11:15 AM 發表

I5 75OO
聽你咁嘅情況 你都係換過部機啦

如果真係要我估,我估係主機板啲電容開始老化, 令到供電穩定, 咪自動熄機囉。

第二就係 開關掣出問題 咁就週不時會重啟啦。

引用:
原帖由 xieling 於 2021-10-16 01:44 PM 發表

如果真係要我估,我估係主機板啲電容開始老化, 令到供電穩定, 咪自動熄機囉。

AsRock平價板,唔係用固態電容啲貴價板,底板啲電容普通刀係幾年貨仔,用4年刀係咁上下

電腦無故重啟,十不離九都係同供電不穩定有關,一係火牛一係底板供電系統

引用:
原帖由 xieling 於 2021-10-16 01:44 PM 發表

個人經驗試過兩次壞開關掣重啟, 十分random.
兩個機箱都是同一牌子, 所以, 以後不幫襯.

會唔會系 windows update 個自動重啟?定系系你用緊的時候突然重啟?

引用:
原帖由 lhcdims 於 2021-10-16 07:58 PM 發表

會唔會系 windows update 個自動重啟?定系系你用緊的時候突然重啟?
係用用下重啟

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-10-16 07:32 PM 發表

個人經驗試過兩次壞開關掣重啟, 十分random.
兩個機箱都是同一牌子, 所以, 以後不幫襯.
剛才將power條線拔出,再將ReSet條線插落power針腳度,用reSet開機,一樣無啦啦重啟,應該唔會是機箱開關制問題。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]