• 瀏覽: 3,908
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 toucan 於 2021-10-17 12:37 AM 發表

係用用下重啟
如果操作系統有問題,一般重啟前會出現藍屏,冇藍屏重啟,估計屋企電源,或電腦電源出問題機會大D。會唔會牆上個電制(或者拖板)鬆左?

引用:
原帖由 toucan 於 2021-10-16 11:15 AM 發表
是咁的,部PC數日前突然失驚無神重啟,以為係火牛問題,換咗全新火牛也一樣。拔走兩條Ram,只插一條落任何位置也一樣。請問是否壞底版?
部pc用了差不多4年,是
I5 75OO
 asrock b250m pro4
Kingston 8g x 2
Kingston a2000nvme ssd (換了剛3個月)
只用內顯,唔該各位大佬先。
如果係Blue Screen先會係CPU RAM HDD, 無先兆Boot多數係電源同底板VRM

引用:
原帖由 toucan 於 2021-10-17 12:42 AM 發表

剛才將power條線拔出,再將ReSet條線插落power針腳度,用reSet開機,一樣無啦啦重啟,應該唔會是機箱開關制問題。
係. 咁就排除了是開關掣問題.

引用:
原帖由 KAZ327 於 2021-10-17 01:20 PM 發表

如果係Blue Screen先會係CPU RAM HDD, 無先兆Boot多數係電源同底板VRM
係完全冇Blue Screen,一黎就全黑,跟著重啟。

引用:
原帖由 toucan 於 2021-10-17 11:07 PM 發表

係完全冇Blue Screen,一黎就全黑,跟著重啟。
爆電容或者爆焊,換底板試試啦
建議:唔好再買平價底板

我估底板電源插頭接觸不良(可能某個位燒咗)?

CPU 風扇四支釘鬆咗, 導致過熱都會跳電!

俾你參巧 ! 我自己個 Case !

比隻 Win10 玩死, 玩左成個月 !

電腦設備 Gigabyte B85M+I7 4790K+12G Ram
唔打機,只係文書機 !

用左 Win7 幾年好穩定, 冇問題 !
幾個月前upgrade 去正版 Win10, 開始隔一兩日不定時重啟 !
沒有藍畫面!只係黑一黑屏,跟住重啟!有時會重啟 Loop 幾次 !

試換過火牛, Ram, 底板, CPU, 續樣續樣試 ! 都係一樣 !
重裝 Win10, Update 左 Win10! 跟上網教學Disable FAST BOOT, Disable Power/重啟! 都係一樣 ! 
以為 CPU 過熱!我唔打機,只係文書機!一般 5-60度! 
睇 EVENT LOG ! 每次都係 "Kernel-Power 41 error" !

上網請教師兄 ! 話可能係拖板,機箱RESET 制!
換左新拖板,拔左 RESET,冇左不定時重啟!以為終於搵到原因!
點知穩定左一星期後又再黎過!情況一樣 !

而家只好重裝 Win7 ! 用左2個月, 完全冇問題 !

我都試過,後來發現駁牛線燶咗。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]