• 瀏覽: 1,880
  • 回覆: 11
熱賣及精選
不明白點解要用A57,A57效率奇低,好似話如果A72不但IPC更高,同頻耗電更低
另外EDA是不是用俄羅斯自家的EDA

因為我在想呢間公司有沒有受美國制裁,點解用TSMC28nm代工都要用這麼舊的架構

引用:
原帖由 skywalker167 於 15-10-2021 21:42 發表

不明白點解要用A57,A57效率奇低,好似話如果A72不但IPC更高,同頻耗電更低
另外EDA是不是用俄羅斯自家的EDA

因為我在想呢間公司有沒有受美國制裁,點解用TSMC28nm代工都要用這麼舊的架構
睇佢用來做乜,工業用28nm係合理

沒產能麼都假,華為設計的麒麟9000夠勁,5nm,比高通厲害,受到老尾製裁,臺積電都唔敢生產

唔使亞爺出手都可以窮台, 台積電今年有咗大陸千億生意.

28nm都要搵台積電? 
中芯真係太忙了! 28nm已經睇唔起,俄大佬都係咁話!

My guess is it isn’t a flagship product. They will lose money based on this volume. It’s probably more of a test vehicle to flesh out their R&D process and to build up name recognition.

歡迎中國和俄羅斯加入處理器市場競爭,令大家可以有不一樣的選擇。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-10-31 10:56 AM 發表

歡迎中國和俄羅斯加入處理器市場競爭,令大家可以有不一樣的選擇。
一個不只有Intel、AMD、Apple Chip... 的世界。
還有龍芯、申威、兆芯、Baikal... 從後追趕。

#Baikal CPU #Baikal Electronics

引用:
原帖由 many2000 於 17-10-2021 12:48 發表

沒產能麼都假,華為設計的麒麟9000夠勁,5nm,比高通厲害,受到老尾製裁,臺積電都唔敢生產
所以對於中國和俄羅斯而言,自主研發高端光刻機的戰略意義十分重要。

大家唔好得把口,係支持就要用實際行動買!

拿我就講明我唔會買架啦

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-10-31 12:19 PM 發表

所以對於中國和俄羅斯而言,自主研發高端光刻機的戰略意義十分重要。
使咩!
中國最叻係彎道超車,"不用光刻機就攻克7nm"已經係幾個月前的舊聞
e家仲勁,"新方法唔用光刻機直接用在5納米"
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30249037&feedback=0&num=1
而且講到明"中國贏了"
勁爆呀!.......日本
只係唔知關某國忍事?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]