• 瀏覽: 5,343
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
我剛剛新裝咗3090落部機到,我已經插哂所有線,一開機張卡3把風扇有轉,之後就停咗唔轉,想問下係咪正常㗎?定係一直長轉㗎?我驚張卡有問題,因為成部機新砌,咩軟件及遊戲都未裝,同埋未插mon, 只係純粹插電開機check下係咪全部有run up

熱賣及精選
係正常

引用:
原帖由 CobyIsaac 於 2021-10-11 01:15 AM 發表

係正常
唔該晒,師兄

引用:
原帖由 diofu 於 2021-10-11 12:42 AM 發表

我剛剛新裝咗3090落部機到,我已經插哂所有線,一開機張卡3把風扇有轉,之後就停咗唔轉,想問下係咪正常㗎?定係一直長轉㗎?我驚張卡有問題,因為成部機新砌,咩軟件及遊戲都未裝,同埋未插mon, 只係純粹插電開機check下係咪全部有run up
係正常

自動,温度未達標唔會轉!

引用:
原帖由 diofu 於 2021-10-11 12:42 AM 發表

係正常嘅,早幾代前已經係咁。GPU不行時不熱,一般在不打機行WINDOWS 軟件是用不到GPU,而GPU DRIVER會按溫度是決定風扇行嘅速度,早期D風扇好大聲。你可以試下打機就一定會轉,或者用D SOFTWARE看看GPU溫度,速度等。

恭喜你買左3090,可唔可以講幾錢?

係正常, 記憶中預設低過45度唔開風扇, 當然呢個呢個溫度你自己可以改

謝謝各位兄弟回覆

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2021-10-11 10:24 AM 發表

係正常嘅,早幾代前已經係咁。GPU不行時不熱,一般在不打機行WINDOWS 軟件是用不到GPU,而GPU DRIVER會按溫度是決定風扇行嘅速度,早期D風扇好大聲。你可以試下打機就一定會轉,或者用D SOFTWARE看看GPU溫度,速度等。

恭喜你買左3090,可唔可以講幾錢?
$17999 7月時買今個月先訂齊硬件先砌,
今次放咗好重料砌機:
Amd 5950x
Asus crosshair dark hero
Gskill f4-4000c16d-32gtzna x2
Rog ryujin ii 360
Samsung m.2 970 evo plus 500gb
Samsung m.2 980 pro 1tb
Rog 1000w 80 plus gold power supply
Rog strix RTX 3090oc
Corsair ML120 3把裝配龍神2水冷
Corsair LL120 3把裝做機箱前排吸風

引用:
原帖由 diofu 於 2021-10-11 02:40 PM 發表

$17999 7月時買今個月先訂齊硬件先砌,
今次放咗好重料砌機:
Amd 5950x
Asus crosshair dark hero
Gskill f4-4000c16d-32gtzna x2
Rog ryujin ii 360
Samsung m.2 970 evo plus 500gb
Samsung m.2 980 pro 1tb
Rog 1000w 80 plus gold pow ...
師兄真係捨得落重本。3090貴過3080ti成五千,二取其一,我就會買3080ti。現實係我只捨得買二手6900xt。我估你成套差不多五萬。

成套機都算係頂級config,兩個不同m.2又幾特別。玩得開心就好。有冇買d閃閃水冷同ram一路打機一路閃。

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2021-10-11 03:57 PM 發表

師兄真係捨得落重本。3090貴過3080ti成五千,二取其一,我就會買3080ti。現實係我只捨得買二手6900xt。我估你成套差不多五萬。

成套機都算係頂級config,兩個不同m.2又幾特別。玩得開心就好。有冇買d閃閃水冷同ram一路打機一路閃。
我果陣去灣電係想買3080ti但去到旺角睇3090個價相差$2000所以先俾多兩千封頂,至於m.2 970 evo plus係用黎開機裝window, office, Adobe software, 而980 pro就只係裝遊戲用
風扇,水冷同ram都有rgb

以上係未裝gpu第一次試插電試機,我部機係倒裝因為係放左邊

引用:
原帖由 diofu 於 2021-10-11 04:02 PM 發表

我果陣去灣電係想買3080ti但去到旺角睇3090個價相差$2000所以先俾多兩千封頂
風扇,水冷同ram都有rgb12748647
以上係未裝gpu第一次試插電試機
真係型爆,有埋keyboard,mouse,speaker rgb效果更理想. 你個機箱好大好正。

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2021-10-11 04:13 PM 發表

真係型爆,有埋keyboard,mouse,speaker rgb效果更理想. 你個機箱好大好正。
都有

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2021-10-11 04:13 PM 發表

都有

引用:
原帖由 diofu 於 2021-10-11 01:58 AM 發表

唔該晒,師兄
你3090配咩CPU同幾多GB RAM?????

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]