• 瀏覽: 2,580
  • 回覆: 13
  • 追帖: 2
新入伙,見上手有個hkbn盒喺電話線位駁線,電視天線及電制位喺另一邊,中間有條走廊。
想問其他公司d寬頻線都係會喺電話線位出,無得改其他位出線?因為電視,音響,遊戲機駁線就要橫跨條走廊,有點麻煩~

熱賣及精選
呢D要睇供應商,點都要叫佢上來睇睇。
唔岩咪搵過第二間,到最後如果間間都唔可以係天線個邊出,就唯有認命.

引用:
原帖由 fwho 於 2021-10-6 11:25 AM 發表

呢D要睇供應商,點都要叫佢上來睇睇。
唔岩咪搵過第二間,到最後如果間間都唔可以係天線個邊出,就唯有認命.
明白,不過我諗都係認命,整條暗喉誇過去,或者選用1000m寬頻,d電器只係隔離幾尺位,個wifi應該唔會收得太差掛……

其實天線都係穿喉,有可能穿到條光纖或者CAT5E過去。呢個真係要搵ISP睇。
有D就抵死到,連電話個邊條喉都唔夠粗,要明線入(不過新樓好少呢個問題)

引用:
原帖由 fwho 於 2021-10-6 12:00 PM 發表

其實天線都係穿喉,有可能穿到條光纖或者CAT5E過去。呢個真係要搵ISP睇。
有D就抵死到,連電話個邊條喉都唔夠粗,要明線入(不過新樓好少呢個問題)
嗯嗯,咁唯有試下問供應商先啦~

你可以先check下有無喉由電話位到天線位,
我屋企發展商便預留一絛橫貫二邊的喉

引用:
原帖由 ifeelsobad 於 2021-10-5 05:58 PM 發表

新入伙,見上手有個hkbn盒喺電話線位駁線,電視天線及電制位喺另一邊,中間有條走廊。
想問其他公司d寬頻線都係會喺電話線位出,無得改其他位出線?因為電視,音響,遊戲機駁線就要橫跨條走廊,有點麻煩~
如果你裝修時可以叫師父整條暗喉從門口位天花板穿條喉去你放router 位置。你試吓問寬頻師父可否從電視天線位出如果唔得可能要行明線又可以用番香港寬頻

引用:
原帖由 fwho 於 2021-10-6 12:00 PM 發表

我新裝修時已經穿了條Cat5e線同一條光纖線,上個月再找香港寬頻師父上來再穿條光纖線就已經穿唔倒

謝謝各位分享,已打算整條暗喉處理。

引用:
原帖由 ifeelsobad 於 2021-10-7 12:57 PM 發表

謝謝各位分享,已打算整條暗喉處理。
如果要整可否分享俾我整咗幾多錢thanks

Ok

引用:

我見過有D穿線在門鐘入屋

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-10-8 11:02 AM 發表

我見過有D穿線在門鐘入屋
穿門鐘入,甚至穿門框入,就會走明線,咁一來唔靚,二來怕唔小心整斷D光纖,所以好少人會咁做。

引用:
原帖由 fwho 於 2021-10-8 02:50 PM 發表

穿門鐘入,甚至穿門框入,就會走明線,咁一來唔靚,二來怕唔小心整斷D光纖,所以好少人會咁做。
我只喺見過條Cat5線在門鐘,其實都驚俾人Cut 斷,好彩我個單位可以走暗線

有D 在門罅

有啲喺鑽牆身

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]