• 瀏覽: 3,067
  • 回覆: 15
我想買一個外置2位硬碟盒,使用情況比較刁轉,所以有嘢想問!

現在背境如下:
我有一部IMAC內置500GB容量C_drive,主要放系統同軟件及基本私人文字文件,
另外有一台2TB外置硬碟D_drive用黎放重要保存影視大文件!

咁我想買多一個2位硬碟盒用黎放本來果個2TB硬碟,再加多一個4TB硬碟E_drive用黎備份
希望E_drive做分割成三部份如下:
(750GB/1.25TB/2TB)
750GB用黎備份C_drive
1.25TB用黎放隨時可掉既暫用file(例如睇完即棄既電影)
2TB用黎備份碟D_drive

1.現市面有2位外置硬碟座,是否能滿足我以上既使用影況?
2.另外部份2位外置硬碟座亦有脫機拷背功能,是否我不應使用?
因為好像要每次都先格式化,會除去我既分割區!

天意差錯誰可補?一切遭遇誰擺怖?
人生果真有定數?太是殘酷!太是殘酷!!
熱賣及精選
點解唔分2隻買?

我認為用NAS 會更實用

呢個情況好似用 nas 安全同方便D,買平個種,入兩隻硬盤,行 raid 1(鏡像自動備份),再買兩只 4TB 硬盤(raid 1后只有 4TB 可用),所有檔案自動分別存兩隻硬盤,同埋可以所有電腦/手機/安卓電視共用,並且多左舊【雲】,你可以係街/公司/旅行用。

raid1不等於backup

RAID1個設計好比人類個腎,左腎有問題都有右腎頂住,只要換咗左腎又正常返,RAID6最勁,等於同時有4個腎,壞咗2個腎刀無事

RAID 1 係mirror 唔係backup

Backup 既意思係你套碟死掉成部機唔能運作, 你都仲有一個Copy

Mirror 只能當成一個運作中既"一套碟", 死一邊仲用到只係算係幫你延長可以使用的時間, 而唔算係Backup。運作上好似有"backup"的影子, 所以好多人就當為係backup。

但Mirror 係當你delete 檔案時, 係兩隻碟上一齊Delete一齊無, 中毒亦一齊死。 而Backup 多數係指有一套Offline 左既資料, 無左原檔案都能係 backup 度搵番

意義上係兩套好類似但目的唔同既概念

中左加密RAID幾多都冇得搞

引用:
原帖由 itemwah2 於 2021-10-4 03:54 PM 發表

我想買一個外置2位硬碟盒,使用情況比較刁轉,所以有嘢想問!

現在背境如下:
我有一部IMAC內置500GB容量C_drive,主要放系統同軟件及基本私人文字文件,
另外有一台2TB外置硬碟D_drive用黎放重要保存影視大文件!

咁我想買多一個2位硬碟盒用黎放本來果個2TB硬碟,再加多一個4TB硬碟E_drive用黎備份
希望E_drive做分割成三部份如下:
(750GB/1 ...
1.現市面有2位外置硬碟座,是否能滿足我以上既使用影況?
有, orico有多盤位硬盤座.

2.另外部份2位外置硬碟座亦有脫機拷背功能,是否我不應使用?
因為好像要每次都先格式化,會除去我既分割區!
呢個功能大多數係disk to disk, 唔適合你用.

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-10-5 02:09 PM 發表

中左加密RAID幾多都冇得搞
如果NAS有幾個user,其中一個user中加密毒,NAS內其他user嘅file會唔會都中?

引用:
原帖由 elfland 於 8-10-2021 12:28 發表

如果NAS有幾個user,其中一個user中加密毒,NAS內其他user嘅file會唔會都中?
2個情況

1. 電腦中左就跟USER權限, 如果ADMIN權限中都係全死
2. NAS比人攻破漏動全死

基本上中得加密毒, 只要隻毒搵到你個drive, 無論係NAS 定係就咁普通既外置碟, 都可以預係全員陣亡, 你用咩用戶權限設定都係會死。

引用:
原帖由 朱投炳 於 8-10-2021 12:35 發表

基本上中得加密毒, 只要隻毒搵到你個drive, 無論係NAS 定係就咁普通既外置碟, 都可以預係全員陣亡, 你用咩用戶權限設定都係會死。
電腦中過, NAS入面只係果1個USER同埋公用FOLDER D野死左, 其他冇事

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-10-8 01:06 PM 發表

電腦中過, NAS入面只係果1個USER同埋公用FOLDER D野死左, 其他冇事
好視乎你中邊隻啫

你好彩中著隻影響細既囉

引用:
原帖由 朱投炳 於 8-10-2021 13:23 發表

好視乎你中邊隻啫

你好彩中著隻影響細既囉
電腦中就好少搞到NAS H+橙

NAS比人攻破漏洞就收皮, RAID乜都死, 所以1定要BACKUP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]