• 瀏覽: 5,189
  • 回覆: 42
  • 追帖: 1
我見有舖頭話保 5 年! 想問下點保法? 係咪如果其中一樣零件壞咗, 我成部枱去舖頭, 佢會幫我檢查壞咩, 跟住免費換埋? 唔洗自己拎舊野去代理換?  

熱賣及精選
成部拎舖,舖會測試

舖拆壞parts去代理

我之前用了大約一年,壞了底板.成部拎舖,免費換底板我,

我也是。 砌機,MSI GPU壞了就換新的

唔好咁天真 "舖頭話保 5 年"
是指成部機包人工檢查5年

你的底板代理提供1年保養的話
如你兩年後出了問題的話
店舖會叫你 ... ...

銅牛保兩年
便兩年內為你送代理跟進
但要時間的
又是不要天真地以為
店舖會即時派人送至代理
唔好以為數天內有得用

引用:
原帖由 ninety 於 2021-10-1 01:13 PM 發表

唔好咁天真 "舖頭話保 5 年"
是指成部機包人工檢查5年

你的底板代理提供1年保養的話
如你兩年後出了問題的話
店舖會叫你 ... ...

銅牛保兩年
便兩年內為你送代理跟進
但要時間的
又是不要天真地以為
店舖會即時派人送至代理
唔好以為數天內有得用
如果鋪寫明5年保硬件咁即使過硬件本身代理保固(如1年),剩餘年期佢(有責任)就會店鋪自保(換新)。

最怕好以保險咁 (講一套 做一套)
你未買時 => 包任何問題
你買了後 => 原來魔鬼細節

引用:
原帖由 bbcandrew 於 1-10-2021 11:54 發表

我見有舖頭話保 5 年! 想問下點保法? 係咪如果其中一樣零件壞咗, 我成部枱去舖頭, 佢會幫我檢查壞咩, 跟住免費換埋? 唔洗自己拎舊野去代理換?  
冇可能,佢5年包你人工檢查,零件跟原廠保最多都係代替你拎去行整,原廠保1年就1年3年就3年

引用:
原帖由 ninety 於 2021-10-1 01:46 PM 發表

最怕好以保險咁 (講一套 做一套)
你未買時 => 包任何問題
你買了後 => 原來魔鬼細節
保5年最可能係過咗代理保固期後店鋪會先拎去新高登維修,整唔到買件二手,再冇先考慮用存貨換新畀客。

保5年米即係 煤氣公司甘  包檢查 零件另計

引用:
原帖由 bbcandrew 於 2021-10-1 11:54 AM 發表

大舖定細舖?
大舖就去問清楚間舖,呢度點答你都無意思。
細舖就算把啦!一年半載間舖都唔知仲係唔係度,保十年都無用。

五年?你D硬件唔駛一年都OUT啦仲講五年?第四年零十一個月壞左我去邊度搵過件新俾你?再講間舖五年後都唔知係唔係度啦,咪咁天真啦

引用:
原帖由 Morningsky 於 2021-10-1 04:39 PM 發表

五年?你D硬件唔駛一年都OUT啦仲講五年?第四年零十一個月壞左我去邊度搵過件新俾你?再講間舖五年後都唔知係唔係度啦,咪咁天真啦
如果打算用幾年先換機, 又唔係高級玩家, 係咪買廠機仲好唔洗煩? 壞機率又好似低 d! 😅

引用:
原帖由 Morningsky 於 2021-10-1 04:39 PM 發表

一年out?
PS XBOX 都不是一年out啦. 何況PC性能更好.

引用:
原帖由 bbcandrew 於 2021-10-1 04:44 PM 發表

如果打算用幾年先換機, 又唔係高級玩家, 係咪買廠機仲好唔洗煩? 壞機率又好似低 d! 😅
基本上硬件都有3年或以上保養,如底板通常3年nvme ssd 3-5年,hdd就2-3年,火牛3-10年,ram5年或以上 cpu通常 3年,廠機通常是一年保養 3年保養通常要加錢個別牌子有原廠3年保

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]