• 瀏覽: 3,958
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
想砌一個 2 BAY,行 RAID 1,2 隻 2TB HARDDISC 嘅 NAS 俾自己同屋企人放相同影片互相 share,同埋自己鋪頭啲嘢備份。買乜嘢牌子好,同埋預算要幾多?請各位師兄指教,謝謝!

熱賣及精選
引用:
原帖由 wanttobecs 於 25-9-2021 19:19 發表

想砌一個 2 BAY,行 RAID 1,2 隻 2TB HARDDISC 嘅 NAS 俾自己同屋企人放相同影片互相 share,同埋自己鋪頭啲嘢備份。買乜嘢牌子好,同埋預算要幾多?請各位師兄指教,謝謝!
S牌220+, 2隻WD紅+ 4T

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 25/9/2021 20:36 發表

S牌220+, 2隻WD紅+ 4T
咁要預幾多錢?

引用:
原帖由 wanttobecs 於 25-9-2021 20:46 發表

咁要預幾多錢?
3600-4000之間

如果係我就比多1000買4bay

Thx, 師兄

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 25/9/2021 20:53 發表

3600-4000之間

如果係我就比多1000買4bay
4bay 有乜好處?

引用:
原帖由 wanttobecs 於 2021-9-25 07:19 PM 發表

你想行2.5G LAN就用Q牌,不要行2.5G LAN就用S牌

2 bay 買現成或者搵部舊機做就算

引用:
原帖由 wanttobecs 於 25-9-2021 21:34 發表

4bay 有乜好處?
當你野多要想ONLINE BACKUP時就會知BAY位無價

引用:
原帖由 sswroom 於 2021-9-25 11:20 PM 發表

你想行2.5G LAN就用Q牌,不要行2.5G LAN就用S牌
禾刀係S牌自己插咗2條USB 2.5G LAN, 裝個driver攪掂

附件

USB 2.5G Lan.jpg(124.2 KB)

2021-9-26 01:07 AM

USB 2.5G Lan.jpg

引用:
原帖由 wanttobecs 於 2021-9-25 07:19 PM 發表

舖頭野備份..... 部NAS放舖or屋企?

公司野比錢用cloud store比較安全方便易管理. (例如one drive)
再sync多一份入NAS. 部NAS就唔洗對外服務, 比較安全.

PS: S記比較易setup.

4T  我會簡  東芝企業版。比多小小保5年
WD red. plus. 都 700蚊

220+. 2649蚊

我自己用緊qnap ,兩個4t行raid 1。

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-9-26 01:07 AM 發表

禾刀係S牌自己插咗2條USB 2.5G LAN, 裝個driver攪掂
4Bay有無好介紹?有S同Q  2 Drive NAS機,現有4Tx2 和3TX2 但仍夠用,想轉一個4Bay私人相和家居影音用 ?請指教

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]