• 瀏覽: 2,576
  • 回覆: 29
熱賣及精選
RAM的作用是暫存資料,因為RAM的速度快,所有開啟的程式和資料都暫存在RAM裏

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-9-19 08:43 PM 發表

巴打巴打想請教一下16GB RAM 32 64 128咁佢地之間有乜分別???因為我怕唔夠用所以我訂咗套係128GB RAM既,不過我想了解同學一下希望你教一下我啦唔該
一般應用16GB都夠, 除非你用來處理圖像和打機 ,或者用多個MON做多工操作,越多RAM就越好

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-9-19 08:45 PM 發表

如果想同時開多個程式同網頁最大既關係係要多核心既CPU定係要多RAM???定兩者都不能少???請賜教THX
兩者都不能少

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-9-19 08:57 PM 發表

哦!咁如果多開程式同多開網頁呢???係需要多核既CPU定係多RAM????
CPU重要d

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-9-19 09:03 PM 發表

因為我目前用緊9900K炸,所以尋日去訂左套5950X一SET既某D火牛1000W同顯卡3090同某D SSD同HDD用得返就留返佢囉,咁係咪換左5950X可以再開多D網頁同程式????想問問係咪想多開網頁同程式全都關CPU事就唔關RAM事呀???多謝留言
我認為兩者都重要,因為太耐冇砌機,近年用laptop 多, 以上係中學時期學的,有錯請各位師兄指正

RAM係暫時儲存運算時需要用嘅數據。

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-9-19 10:11 PM 發表

咁係咪換左5950X可以再開多D網頁同程式????想問問係咪想多開網頁同程式全都關CPU事就唔關RAM事呀???多謝留言
好奇問下樓主究竟要同時開幾多網頁同埋咩程式要用到 5950X 同埋 128GB RAM 咁堅?!

引用:
原帖由 水中的花 於 2021-9-19 10:30 PM 發表

唔係我因為本身而家都係開好幾個程式係後台同開好多個網頁,不過我主要換係因為9900K主機用左幾年想升級一下見5950X比9900K多8個核心同埋打遊戲速度快少少,原本諗住等12900K但聽聞12900K平台會貴過5950X再加上又唔想等所以訂左5950X一套,不過巴打你知唔知道如果要多開機個網頁同埋程式到底係關CPU事定RAM事定兩者都有關係????
兩者都有關, 但我會認為 RAM 重要 d

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]