• 瀏覽: 3,176
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1

問佢有咩晶佢又講唔知

我太窮揾第間

熱賣及精選
淘寶都有啲type C線係有控制晶片,都係比普通的type C線貴一倍左右。

我就係想問有咩晶片

晶片用嚟識別同指引可否容許高電流過電/叉電

即係限流

引用:
原帖由 深海奇理想 於 2021-9-16 05:14 PM 發表

我就係想問有咩晶片
資料來源:每日頭條
https://kknews.cc/zh-hk/digital/22jzv89.amp

睇下可唔可以幫到你

引用:
原帖由 xieling 於 2021-9-16 05:51 PM 發表

資料來源:每日頭條
https://kknews.cc/zh-hk/digital/22jzv89.amp

睇下可唔可以幫到你

看要求啦
有些只可以充電
有些可以做data 過資料
有些器材認線@.@

係咪iphone用?要認証芯片。

妖米線最抵玩,廿零30蚊又快叉又可以DATA

即係破解(品牌)專用線。

TYPE-C的E-MARK 晶片是個什麼鬼

線纜行業分享圈創始人 2018-03-26 09:40:36 頻道: 數碼

USB Type-C憑藉其自身強大的功能,在Apple, Intel, Google等廠商的強勢推動下,必將迅速引發一場USB介面的革命,並將積極影響我們日常生活的方方面面,TYPE C作為新一代物理介面標準,現在夥伴們一起,經常會討論一個問題,USB Type-C的裝置到底是否需要CC邏輯檢測與控制E-MARK晶片,還有很多夥伴會問到,我們說的TYPE-C帶E-MARK 晶片又究竟是個什麼玩意?

正方觀點:如果連線一個簡單的介面卡,一個U盤,一個滑鼠,都要帶上TYPE-C晶片,是否多此一舉.

反方觀點:作為新一代的物理介面標準,TYPE-C要體現與衆不同的高階大氣上檔次,必須所有的USB PD角色定義和角色切換,都通過USB TYPE-C 協議中的CC邏輯及通訊來實現.

USBType-C規範定義了各類USB Type-C線纜:   
全功能的USB Type-C線纜:一種支援USB 2.0和USB3.1數據傳輸的USB Type-C到Type-C型別的線纜   
USB 2.0 Type-C線纜: 兩端帶有USB2.0 Type-C公頭的USB 2.0 Type-C線纜,適用於USB2.0   
固定式Type-C線纜:一端帶有全功能的USB Type-C公頭或USB2.0 Type-C公頭的固定式Type-C線纜(CaptiveCable)
☞下圖列出了需要帶E-Marker晶片的線纜型別:

順便說一下,在PD3.0規範中刪除了FSK的通訊方式。原先在PD2.0規範定義的USB Type-C公頭連線USB Type-A或者USB Type-B用到E-Marker的場景不再存在。

附件

9r7311s2o1n64pq1o4227048pn30q13r.jpg(67.9 KB)

2021-9-17 11:57 AM

90%以上USB-C Cable需要E-MARKER晶片

引用:
原帖由 深海奇理想 於 2021-9-16 04:24 PM 發表

問佢有咩晶佢又講唔知

我太窮揾第間

USB-C 係interface, 其兼容USB, thunderbolt, displayport.
其晶片用分辨用家所使用 USB/thunderbolt/displayport.

因為唔知用家到時係連接乜野周邊, 其內置晶片用來自動配對所需.

引用:
原帖由 深海奇理想 於 2021-9-16 04:24 PM 發表

問佢有咩晶佢又講唔知

我太窮揾第間

一聽就知係儍,你咁都重拎出嚟問?

條有晶片係事實,差在靚晶片定垃圾晶片!靚嘢充電快又過到 data 仲唔會認唔到叉到出煙爆炸,要平去淘寶 10 雞屎一條。有 Clips 淘寶都要 30 皮,你啲濕鳩完~玩兩個禮拜玩完… bye 鳩 bye 賴 L 醒,比人串你嫌貴出 post 屌人,一仟蚊條 power cord 都有啦~

提示:支持鍵盤翻頁左 右