• 瀏覽: 3,660
  • 回覆: 22
本主題由 peterchan 於 2021-9-11 04:12 PM 分類
想買方便擴充的

DAS?
價錢看似比普通外置硬碟較貴喔!

純綷只想儲存檔案
一隻常用
一隻備份

但又唔想太貴,
有什麼好選擇?

想方便:
- 外置硬碟, 可以既話買兩隻以上。重要資料備份應有三份(一份係你部機, 兩部分別放兩隻碟)

想方便擴充:
- 外置硬碟Docking, 可隨時更換不同硬碟
- NAS。可以既話盡量買4bay 以上咁就真係方便擴充

4T都係幾百蚊唔貴啦

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-9-11 09:30 AM 發表
想方便:
- 外置硬碟, 可以既話買兩隻以上。重要資料備份應有三份(一份係你部機, 兩部分別放兩隻碟)

想方便擴充:
- 外置硬碟Docking, 可隨時更換不同硬碟
- NAS。可以既話盡量買4bay 以上咁就真係方便擴充
我想就算買NAS
都是把硬碟作獨立使用
不行raid
自己一個檔案手動放在2個硬碟備份
另一個就是常用

這樣,買NAS會否很浪費?
因我純粹備份或儲存檔案,網絡儲存非必要(有就試玩下,無也無所謂,且太難全英文軟件我未必懂設置)

引用:
原帖由 x2blog 於 2021-9-11 04:31 PM 發表

我想就算買NAS
都是把硬碟作獨立使用
不行raid
自己一個檔案手動放在2個硬碟備份
另一個就是常用

這樣,買NAS會否很浪費?
因我純粹備份或儲存檔案,網絡儲存非必要(有就試玩下,無也無所謂,且太難全英文軟件我未必懂設置)
咁你買外置硬碟就得

總之注意外置硬碟較容易出事,一定要做足做齊備份

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-9-11 06:46 PM 發表

咁你買外置硬碟就得

總之注意外置硬碟較容易出事,一定要做足做齊備份
外置硬碟易出事?

引用:
原帖由 x2blog 於 11-9-2021 18:54 發表

外置硬碟易出事?
外置成日抆插螺來螺去易出意外, 買2隻1隻插死唔移動, 另1隻移動就好好多

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-9-11 09:35 PM 發表

外置成日抆插螺來螺去易出意外, 買2隻1隻插死唔移動, 另1隻移動就好好多
唔明,成日抆最多插頭壞,無理由影響部機壞吧!

我問過電腦鋪,話外置較少用,所以壞既機會少d、壽命長d波

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-9-11 09:35 PM 發表

我反而想知,直接抆插頭,同先「退出」,再抆插頭,會有大分別嗎?還是都一樣?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 11-9-2021 23:43 發表

我反而想知,直接抆插頭,同先「退出」,再抆插頭,會有大分別嗎?還是都一樣?
退出之後抆好D

成日抆插螺來螺去增加跌落地風險,長期死插唔抆風險低好多

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-9-11 11:53 PM 發表

退出之後抆好D

成日抆插螺來螺去增加跌落地風險,長期死插唔抆風險低好多
我想問,外置HD長插,真的比用完拔去,壽命長d、壞機少d?

外置長插,其實咪同內置一樣?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 11-9-2021 23:59 發表

我想問,外置HD長插,真的比用完拔去,壽命長d、壞機少d?

外置長插,其實咪同內置一樣?
機身有位就內置,冇位就插出面

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-9-12 12:29 AM 發表

機身有位就內置,冇位就插出面
但電腦鋪的人有講過,外置無咁易壞。唔通是因為外置不是經常讀檔,所以不易壞,與是否長插無關?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 12-9-2021 01:05 發表

但電腦鋪的人有講過,外置無咁易壞。唔通是因為外置不是經常讀檔,所以不易壞,與是否長插無關?
最主要睇人品,再睇使用習慣,我試過2星期就收檔換貨

備份最緊要

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-9-12 01:05 AM 發表

佢地只想賣野

我見過咁多年人用既外置硬碟, 出問題機會率唔會少過三成; 而且壞親未必一定救到, 尤以某W字頭為甚, 因為佢地改哂用直出USB既碟

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]